Nieuws

'Spotify wordt ook mobiel gratis maar met restricties'

16 maart 2013 10:01

<p><strong>Spotify wil gratis gebruikers een beperkt aantal van hun favoriete liedjes kostenloos via de mobiel laten luisteren.</strong></p>

Spotify is opnieuw aan het onderhandelen over zijn contracten met platenmaatschappijen en zou gratis gebruikers ook permanent een deel gratis willen aanbieden. De gratis Spotify-gebruikers kunnen dan een beperkt aantal liedjes op hun telefoon opslaan en beluisteren. Dat meldt The Verge op basis van bronnen bij platenlabels.

Gebruikers van de Zweedse muziekdienst kunnen de mobiele app momenteel alleen de eerste 30 dagen gratis proberen, waarna ze zich moeten abonneren om mobiel te kunnen blijven luisteren. Dat kost 10 euro per maand. Spotify heeft inmiddels 6 miljoen betalende leden op 24 miljoen in totaal, maar het aantal abonnees moet nog altijd hoger zijn om voldoende winst te kunnen maken. Daarnaast verdient Spotify aan reclames in het gratis deel.

Het bedrijf zoekt dus naar manieren waarop gebruikers zijn mobiele apps beter gratis kunnen gebruiken, want nu houdt dat na een maand vaak gewoon op. Spotify stelt de labels voor dat gratis gebruikers een paar maanden toegang krijgen tot de tracks, waarna ze ze moeten vervangen door andere liedjes. Dat zou mogelijk ook moeten nadat liedjes een bepaald maximumaantal keren zijn gedraaid door een gratis gebruiker.

Een ander voorstel is dat de app-gebruikers ook de exacte volgorde waarin de tracks worden afgespeeld kunnen gaan bepalen, in plaats van de nummers in een afspeellijst te shuffelen. Bij die functie zouden gebruikers tussen nummers reclames horen. Enkele labels zouden eisen dat de gratis gebruikers alleen playlists in random volgorde kunnen beluisteren.

Spotify is volop bezig met nieuwe functies. Het bedrijf test nog altijd zijn web-interface en werkt aan de uitrol van een gratis persoonlijke radiodienst buiten de VS, waaronder in Nederland.