Nieuws

Google Glass heeft fashion sense

8 maart 2013 16:13

<p><strong>Glass kan mensen aan de hand van kleurencombinaties in hun kleding herkennen in een drukke menigte.</strong></p>

Toen Google een paar weken terug de 'How It Feels' video van Glass online zette, was zo'n beetje iedereen razend enthousiast. Toch zijn de toepassingen in de video pas het topje van de ijsberg, en ook niet heel bijzonder. Veel meer dan de route of het weer checken of iets vertalen of opzoeken, doen de voorbeeldgebruikers in Google's video niet.

Maar aan bijzondere toepassingen wordt momenteel hard gewerkt. Ontwikkelaars van de University of South Carolina en Duke University maken in samenwerking met Google de app InSight. Die app maakt het mogelijk je vrienden aan de hand van hun kleding te herkennen in een drukke menigte. Gezichtsherkenning heeft in zo'n geval weinig zin; dan zou iedereen recht in de camera van Google Glass moeten kijken.

Het idee is dat een app op de smartphones van je vrienden een aantal foto's maakt van hoe die gekleed zijn, terwijl zij bijvoorbeeld internetten of hun mail checken. De app analyseert de verdeling van kleuren, texturen en patronen om zo tot een 'fashion fingerprint' te komen. Aan de hand van die vingerafdruk zou Google Glass je vrienden moeten kunnen herkennen, zelfs als er teveel mensen zijn om dat zelf met het blote oog te kunnen.

Bij vroege tests met vijftien testpersonen wist Glass in 93 procent van de gevallen iemand aan zijn of haar kleding te herkennen, zelfs wanneer die met de rug naar de camera stond. Over privacy maken de ontwikkelaars zich overigens geen zorgen. Volgens hen wis je de vingerafdruk iedere keer dat je andere kleding draagt.