Nieuws

App maakt iPhone tot mobiel urinelab

28 februari 2013 12:05

<p><strong>Met Ucheck iPhoneapp kun je op een goedkope manier urine analyseren om gezondheidsklachten op te sporen.</strong></p>

De indiase ondernemer Myshkin Ingawale toonde tijdens een TEDtalk een iPhone-app die met behulp van de smartphonecamera heel eenvoudig urineteststrips kan analyseren. Het systeem maakt gebruik van standaard urineteststrips die afhankelijk van de samenstelling van de urine van kleur veranderen. De teststrip met urine leg je op een speciaal matje en fotografeer je met je iPhone.

Het matje werkt als referentiekleur zodat de app onder verschillende lichtomstandigheden toch de juiste kleur van het teststripje kan analyseren. De kleur van het teststripje geeft aan welke stoffen er in de urine zitten en de app analyseert in enkele seconden welke van tien verschillende stoffen (glucose, eiwitten, nitraten en dergelijke) in de urine zitten.

Deze stoffen kunnen een indicatie zijn voor gezondsheidklachten waaronder kanker, leverproblemen en diabetes. De informatie die de app toont, zijn simpele waarden en voor iedereen te begrijpen. Klik op een bepaalde stof en je krijgt info over de mogelijke gezondheidsklacht die de stof aangeeft.

De app Uchek wordt momenteel in een Indiaas ziekenhuis getest. Uit een test met duizend monsters bleek dat de app de kleuren van de urinestrips beter analyseerde dan mensen. Volgens de maker zijn er wel geavanceerde machines die dat nauwkeuriger kunnen maar die kosten duizenden euro’s en zijn vaak alleen in staat één specifieke teststrip te analyseren.

Ingawale hoopt dat de Uchek-app volgende maand beschikbaar is in Apple’s App Store. De app zou dan 99 cent kosten en voor 20 dollar krijg je het speciale referentiematje en twintig urineteststrips. Een Android-app is in de maak. Het is overigens niet de eerste betaalbare medische test die Ingawale ontwikkelde. Vorig jaar demonstreerde hij een simpel te gebruiken apparaatje waarmee bloed getest kan worden op bloedarmoede zonder bloed te prikken.