Nieuws

Twitter lanceert videodienst Vine

25 januari 2013 13:26

<p><strong>Met simpele filmpjes van niet langer dan zes seconden heeft Twitter misschien de Instagram voor video in handen.</strong></p>

Vine is een micro-videodienst die zich net zo simpel laat omschrijven als Twitter. De gister verschenen gratis app laat je een filmpje van maximaal zes seconden maken. Opnemen doe je door het scherm aan te raken, laat je weer los dan stopt de opname. Dat is bewust gedaan: zo kun je in een kort clipje meerdere shots maken voor bijvoorbeeld een sfeerimpressie. Monteren hoeft niet, ben je klaar kun je een filmpje direct publiceren.

Vine doet aan Instagram denken omdat de dienst ook grotendeels om de app draait. Filmpjes kun je alleen vanuit Vine uploaden en ook het bladeren door clipjes van vrienden kan alleen binnen de app. Wanneer je die opent zie je een vergelijkbare tijdlijn als in Instagram. Filmpjes van je vrienden beginnen meteen te spelen als je stopt met scrollen. De filmpjes spelen overigens in een loop, waardoor ze doen denken aan gifjes met geluid. Het is met Vine dan ook verdraaid makkelijk om een bewegend plaatje te maken.

Vine heeft dus een eigen sociaal netwerk maar delen kan uiteraard ook naar Twitter en Facebook. Twitter kocht startup Vine in oktober op, wat maakt dat filmpjes netjes geïntegreerd worden in tweets. Dat geldt zowel voor twitter.com als binnen de Twitter-apps voor iOS en Android. Ook ontwikkelaars van third-party apps als Tweetbot werken al aan de kennelijk simpele integratie van de korte filmpjes. En zoeken naar filmpjes kan natuurlijk aan de hand van hashtags.

Fijn detail: bekijk je de filmpjes via een browser, staat het geluid standaard op mute. Binnen de Vine-app en de Twitter apps hoor je standaard wel gewoon geluid. De app is nu beschikbaar voor iPhone, Twitter laat weten Vine snel voor meer platformen beschikbaar te maken. We maakten al eens een top 5 van de beste Instagram-achtige apps voor video. Wat mij betreft stoot het simpele Vine ze allemaal met gemak van de troon.