Nieuws

Biohackers bouwen opensource bioprinter

25 januari 2013 09:27

<p><strong>Een groep biohackers ontwikkelde een bioprinter waarmee je voor de prijs van een iPod Touch zelf levende cellen kan printen.</strong></p><p></p>

Zelf een hoesje in 3d-printen voor een smartphone is zo 2012. De volgende stap in de 3d-printrevolutie begint zich nu ook thuis aan te dienen: het printen van levende cellen. Een groep biohackers ontwikkelt namelijk een opensource 3d-bioprinter die je zelf kan bouwen voor de prijs van een iPod Touch.

De bioprinter van de makers verbonden aan de DIYbio hackerspace BioCurious in de VS maakt het mogelijk om levende cellen te printen voor biohacking onderzoek. In Bright 49 schreven we over de opkomst van het biohacken waarbij gepassioneerde biologie-hobbyisten in hun garages biotech onderzoek uitvoeren wat enkele jaren geleden alleen mogelijk was in peperdure professionele labs. Biohackers zijn in staat om met minimale middelen bacteriën genetisch zo te wijzigen dat deze eigenschappen krijgen die in de natuur niet voorkomen.

Met de bioprinter kan je bijvoorbeeld geheime tekstboodschappen printen met bacterieën die alleen te zien zijn onder uv-licht maar ook cellen tot 3d-objecten printen of verschillende soorten bacterieën op afstand van elkaar printen om de interactie te bestuderen tussen de twee soorten.

De bioprinter is vooral bedoeld voor onderzoek en biohack-experimenten en vraagt dan ook de nodige biologische- en genetische kennis en verstand van de soldeerbout. De printer bestaat uit een aantal Arduino boards en gebruikt inkjecartridges waarin de te printen vloeibare biologische materialen zitten. Via Instructables kan je volgen hoe je zelf voor zo’n 150 dollar een dergelijke printer kan bouwen.

Er lopen al plannen om een versie met twee printkoppen te ontwikkelen. Dat zou mogelijkheden bieden om te experimenteren met weefsel-engineering: tussen de levende cellen biologisch ‘steigermateriaal’ printen om weefsels te maken. Voordat je het weet, eet je thuis een opensource 3d-geprinte karbonade.