Nieuws

Printers verspillen ook veel inkt als je weinig print

24 januari 2013 17:08

<p><strong>Als je maar zo nu en dan een printje maakt, verspil je meer inkt dan bij afdrukken meerdere pagina's, stelt de Consumentenbond.</strong></p>

Bij incidenteel printen verbruiken sommige printers drie keer zoveel inkt als bij afdrukken van meerdere pagina’s direct achter elkaar. Die extra inkt gaat op aan het schoonhouden van de spuitmondjes in de printkop. Dat blijkt uit een onderzoek naar inktkosten van all-in-one inkjetprinters door de Consumentenbond, dat de resultaten publiceert in de Consumentengids van februari.

Volgens de bond komt bij HP-printers in de 364-cartridgeserie maar een derde van de inkt op het papier terecht, de rest verdwijnt na het schoonmaken in een opvangsponsje. "De HP-printers gebruiken bijvoorbeeld 3 euro aan inkt als 30 testafdrukken achter elkaar worden gemaakt. Maar uitgespreid over 3 weken kost het 8,30 euro om diezelfde printjes te maken." De HP-printers met de 301-cartridgeserie zijn juist zeer zuinig, deze printers gebruiken bijna geen extra inkt voor het schoonmaken.

Wat printerfabrikanten op de doos zetten over het aantal pagina's dat je kan printen is verwarrend, omdat dat gebaseerd is op het direct achter elkaar afdrukken van pagina's. "Het zou duidelijker zijn als ze ook vermelden hoeveel inkt de cartridges verbruiken voor reiniging en wanneer dat gebeurt. Zeker omdat blijkt dat er enorm grote verschillen zijn tussen de diverse soorten cartridges", stelt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Gelukkig kan je ook zelf inkt bijvullen als je daar zin in hebt. Een cartridge kan tussen de vijf en tien keer opnieuw gevuld worden voordat de kwaliteit van de afdrukken achteruit gaat.