Nieuws

Hollywood houdt van nerds en geeks

24 januari 2013 14:02

<p><strong>We krijgen dit jaar onder andere twee films over Steve Jobs, eentje over Julian Asange en zelfs een comedy over Google.</strong></p><p></p>

Geeky onderwerpen zijn al een tijdje geen niche meer. Als er een nieuwe iPhone verschijnt, zie je dat gewoon in het NOS Journaal en als Google nieuwe privacyvoorwaarden heeft, is dat bij Pauw & Witteman het gesprek van de dag. Ook Hollywood heeft ondertussen in de gaten dat ook het mainstream-publiek wel te paaien is voor de wat nerderige onderwerpen.

Zo kwam vandaag de eerste foto van de film The Fifth Estate naar buiten. Daarin zien we Benedict Cumberbatch als WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Naast Cumberbatch komen ook Daniel Brühl, bekend van Inglourious Basterds, en Carice van Houten in de film voorbij. Van Houten speelt IJslands parlementslid Birgitta Jónsdóttir. Regie is in handen van Bill Condon, die eerder de Twilight-films regisseerde.

Ook indie-film jOBS over het leven van Steve Jobs komt dit jaar in de bioscoop. In de film speelt Ashton Kutcher de overleden Apple-oprichter, al was het maar omdat hij er zo ontzettend op lijkt. Samen met Josh Gad, die mede-oprichter Steve Wozniak vertolkt, komt Kutcher aan het eind van deze maand als Jobs en Woz langs op de Macworld conferentie. Leuk voor de gegadigden daar, want Apple zelf doet als sinds 2009 niet meer mee met Macworld. jOBS gaat eind deze week op het Sundance Film Festival in première. In de VS kan het grote publiek in april naar de film, hier moeten we waarschijnlijk tot het najaar wachten.

En Jobs-liefhebbers hebben geluk: er is dit jaar nog een verfilming van het leven van de Apple-oprichter onderweg. De film, werktitel 'Steve Jobs', is de officiële verfilming van de biografie van Walter Isaacson. Het scenario wordt geschreven door Aaron Sorkin, een meester der dialoog die met het succesvolle The Social Network al bewees de spanning en intriges van Silicon Valley prima te begrijpen. Over de cast en zelfs verschijningsdatum is nog weinig bekend.

Wel weten we dat de film zich in real-time zal afspelen. Dat betekent dat een minuut in de film ook een minuut de echte wereld is. Om het nog interessanter te maken, zal de film maar uit drie scènes bestaan, die zich alledrie voor een grote productlancering afspelen. Het gaat om de lancering van de originele Mac in 1984 en de lancering van NEXT, het bedrijf dat Jobs oprichtte na zijn ontslag bij Apple. De film sluit af met de onthulling van de iPod.

Een luchtiger film is het dit jaar te verschijnen The Internship. In die filmkomedie gaan Vince Vaughn en Owen Wilson na hun ontslag als stagiairs van in de veertig aan de slag voor een succesvol internetbedrijf. De hilariteit moet 'm zitten in de flink lagere leeftijd van al hun leidinggevenden. In welk bedrijf ze terechtkomen is te oordelen aan de poster overigens niet moeilijk te raden. De film verschijnt hier begin juli.

Toch is Silicon Valley als onderwerp geen garantie tot succes. Daar kwamen de makers (waaronder Randi Zuckerberg, zus van) en vooral de deelnemers van reality-serie Start-Ups: Silicon Valley pijnlijk achter. De serie volgde een aantal startups, maar de kijker interesseerde het niks: er keken niet genoeg mensen naar. En ook voor de deelnemers was het geen pretje: ze zijn afgezeken door tv-critici en worden in dat gezellige Silicon Valley ook met de nek aangekeken.