Nieuws

MVRDV blaast boerderij op tot winkelcentrum

24 januari 2013 12:18

<p><strong>Dit winkelcentrum is vermomd als Brabantse langgevelboerderij. Winy Maas (MVRDV) werkt al dertig jaar aan dit project in zijn geboortedorp.</strong></p><p></p>

Meestal is de opening van een winkelcentrum in een Brabants dorp een lokaal feestje. In Schijndel is het gelukt de wereldpers te halen en tegelijkertijd in de schaal en sfeer van het dorp te passen. Daar was dan ook architect Winy Maas van wereldspeler MVRDV voor nodig. Hij is geboren in Schijndel en schreef de burgemeester al op zijn twintigste een voorstel voor verandering van het dorpsplein.

Een Schijndelse Langgevelboerderij is na ruim dertig jaar het resultaat. MVRDV registreerde en fotografeerde daarvoor alle overgebleven Schijndelse boerderijen en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde boerderij te componeren als collage van de bestaande boerderijen. Die gemiddelde boerderij is 1,6 maal vergroot om tot 1600 vierkante meter vloer voor winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum te komen. Zo zal de geprinte deur van de boerderij bijvoorbeeld 4 meter hoog zijn, voor volwassenen misschien een vleugje nostalgie uit de jeugd.

De collage van oude beelden van Van der Salm is op de glazen gevel geprint met een techniek die het effect heeft van gebrandschilderd glas. De print varieert in sterkte voor zicht en transparantie. "Geveldetails, vlakken zijn 'weggegumd' voor de ramen, de tegenoverliggende gevel 'schijnt' door. 's Nachts wordt het gebouw van binnenuit verlicht, een monument voor de lokale geschiedenis", zegt MVRDV. Dat kun je allemaal volgen op de webcam van de gemeente Schijndel.