Nieuws

Apple verkoopt recordaantal iPhones, toch daalt de aandelenkoers

24 januari 2013 13:44

<p><strong>Apple heeft nog nooit zoveel iPhones en iPads verkocht als in het laatste kwartaal van vorig jaar. En toch zijn de beursanalisten teleurgesteld.</strong></p><p></p>

Apple maakte woensdagnacht zijn kwartaalcijfers bekend. In het laatste kwartaal van 2012 verkocht het bedrijf 47,8 miljoen iPhones. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2011 is dat een explosieve groei van bijna 30 procent toen Apple 37 miljoen exemplaren van de iPhone verkocht. Ook de verkoop van de iPads groeide. In het laatste kwartaal van 2012 gingen er 22,9 miljoen iPads over de toonbank in vergelijking met 15,4 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Hoewel Apple niet bekendmaakte welke modellen van de iPhone of iPad het best verkochten, zal de recentelijke introductie van de iPhone 5 en iPad mini zeker hebben bijgedragen aan de recordverkopen. Mede omdat bijvoorbeeld het voorgaande model, de iPhone 4S, voor een aanzienlijk zachter prijsje dan de iPhone 5 verkrijgbaar is. Het aantal verkochte Macbooks en iMacs viel echter tegen met een daling van ruim 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Ook de verkoop van de iPods moest flink inboeten.

De recordverkoop van de iPhone en de iPads zorgde voor een stijging van de omzet van 46,3 miljard dollar naar 54,5 miljard dollar. Apple doet het vooral goed in China. De omzet in China groeide met 68 procent en leverde een omzet 6,8 miljard dollar op.

De netto winst van 13,1 miljard dollar daarentegen is nagenoeg gelijk gebleven aan het kwartaal van het jaar ervoor. De gestagneerde winst zou mede veroorzaakt zijn door de hogere fabricagekosten die de introductie van nieuwe producten met zich mee brengen. Ondanks de recordverkopen en de indrukwekkende cijfers van een winst van 13,1 miljard dollar in één kwartaal waren de analisten teleurgesteld. Zij hadden hogere verwachtingen en de koers van Apple aandelen zakte daardoor met 10 procent.