Nieuws

Google Image Search mooier, beter en sneller

24 januari 2013 12:03

<p><strong>Google past de interface van Image Search aan zodat je sneller en overzichtelijker kan zoeken en meteen metadata te zien krijgt.</strong></p>

Google’s Image Search is handig maar je moet nogal eens onnodig veel klikken om het gewenste plaatje van het juiste formaat te vinden. Google zegt te hebben geluisterd naar de feedback van de gebruikers. In de komende dagen kan je een nieuwe interface verwachten waarbij je de beelden inline gepresenteerd krijgt. Via het toetsenbord kan je dan snel door de beelden navigeren. Wil je snel terug naar andere zoekresultaten dan hoef je slechts naar beneden te scrollen om weer verder te gaan waar je was gebleven.

Het is ook voor het eerst dat metadata meteen onder het beeld in de zoekresultaten staat zonder dat je hoeft door te klikken. Bovendien verschijnt gedetailleerde metadata zoals het domein en de pagina waar het beeld te vinden is en de afmetingen naast een gevonden beeld.

De oorspronkelijke pagina van de site waar het beeld op staat en nu half transparant achter een beeld verschijnt waar je op klikte, verdwijnt in de vernieuwde interface. Dat moet het zoeken volgens Google flink versnellen en de belasting op de site waar het beeld gehost wordt verminderen. Persoonlijk vond ik die pagina altijd uiterst irritant en vroeg me al heel lang af wat deze half transparante pagina bijdroeg aan het zoeken.

Dat deze pagina verdwijnt, betekent wel dat het aantal pageviews voor sommige sites die veel beelden via Google Image Search presenteren zal afnemen. Google zegt echter dat pageview statistieken van deze sites daardoor betrouwbaarder worden. Je kunt overigens wel meteen via een knop naar de site gaan of doorklikken naar de specifieke pagina waar het beeld staat.