Nieuws

10 gadgets waar we naar uitkijken in 2013

14 januari 2013 14:48

<p><strong>Waar kijken we dit jaar reikhalzend naar uit? Van Instacube tot Lapka en Ouya.</strong></p>

Crisis of niet, ook dit jaar zullen techbedrijven ons weer overspoelen met nieuwe spullen. Smartphones, tablets, tv's. Groter, sneller, dunner. Dit zijn de tien gadgets die wij op ons verlanglijstje hebben staan dit jaar.


Instacube
Fotodienst Instagram haalde in 2011 al onze jaarlijst van belangrijkste trends. In 2012 bleef het onverminderd populair, ondanks de overname door Facebook. Instacube is een digitale fotolijst met het uiterlijk van een Polaroid, geheel in lijn met het retro-aspect van de vele fotofilters van Instagram. Door de ingebouwde wifi kun je je eigen Instragram-feed of die van anderen op het beeldscherm van 600 x 600 pixels toveren. Op Kickstarter haalde Instacube vorig jaar in september ruim 600 duizend dollar op, ruim twee keer zo veel als waar ze naar op zoek waren. In 2013 moeten ze zichzelf bewijzen. Wordt verwacht in tweede kwartaal 2013.

Sony Xperia Z
In 2012 werden schermen van rond de 4,6 inch de nieuwe standaard voor smartphones. Sony komt in 2013 als eerste met een full hd 5 inch scherm (1920x1080 pixels), en nog waterproof ook. Een superscherp scherm dat een hogere pixeldichtheid heeft dan het retinascherm van de iPhone 5. De telefoon heeft verder een 1,5 Ghz quadcore-chip en een 13 megapixelcamera, draait Android 4.1 en ondersteunt 4G internet. Andere frabrikanten als HTC, Samsung en Huawei volgen later in 2013 ook met 5 inch toestellen maar Sony is de concurrentie in Nederland voor. De Xperia Z is in Nederland beschikbaar vanaf maart voor 629 euro.

Lapka
De beweging van de 'quantified self' kreeg een impuls met activitytrackers als de NikeFuel-band en smartphone-apps. Doel is om je gedragspatroon inzichtelijk te maken en waar nodig te verbeteren. Met het setje sensoren van Lapka maak je ook je omgeving inzichtelijk. Temperatuur, luchtvochtigheid, de hoeveelheid elektromagnetische- en radioactievestraling en de hoeveelheid nitraat in voeding (een maat voor het gebruik van kunstmest zodat je weet of voeding wel of niet organisch geteeld is). Met Lapka kun je registreren bij welke omgevingsfactoren je je het prettigst voelt. De aantrekkelijke vormgeving maakt dat je ze graag op je iPhone wilt aansluiten. De eerste exemplaren in beperkte oplage te koop in de Verenigde Staten voor 220 dollar. Bestellen vanuit Nederland kan nog niet.

Apple iPhone 5S
Met de iPhone 5 vers in de winkel doken de eerste geruchten voor een volgend model al op. De een nog wilder dan de ander: verschillende schermgroottes, felle kleuren en daarnaast zou Apple met een budgetmodel met kleiner scherm komen. Voorlopig houden wij het op een kleine update: een snellere processor en betere camera. En - heel welkom - dit jaar met een onbreekbaar scherm? De veranderingen in hardware zijn klein. Grootste winst zit 'm in de verbeteringen in software (iOS7) en interface design nu Jonathan Ive aan het roer staat van de human interface divisie van Apple. Laat maar komen die nieuwe versies.

Samsung Galaxy S4 (SIV)
Samsungs Galaxy S-serie is een hit. Het bedrijf verkocht tot nu tot 100 miljoen exemplaren van de S, S2 en S3. De S2 werd de best verkochte Android-telefoon van 2011, de S3 bracht een groot 4,8 inch scherm en de introductie van Samsungs spraakassistent S Voice en is onverminderd populair. Bij de S4 heeft vooral het scherm hooggespannen verwachtingen. Het 5 inch scherm zou weer van het Amoled Plus-type zijn, net als dat van de SII. Het zou daarmee net zo scherp zijn als dat van de Sony Xperia Z, met 441 ppi. Het flexibele display dat Samsung op de CES toonde is nog niet klaar om toegepast te worden. De 4 is er waarschijnlijk tweede kwartaal.

Ouya
Afgelopen zomer haalde Ouya 8,5 miljoen dollar op op Kickstarter. De console ondersteunt onder andere het opensource-mediacenter XBMC en de gamestreamingdienst OnLive. Hierdoor kan de Ouya ook worden gebruikt om films vanaf je desktop naar de televisie te streamen of populaire Android-apps te draaien. De Android-console beschikt over een rappe Tegra 3 quadcore-processor, 1 gb werkgeheugen, 8 gb opslagruimte, wifi, Bluetooth en een HDMI-uitgang. Eind december verstuurde Ouya zijn kleine Android-gameconsole al naar 1200 developers. Als Ouya zo strak op schema blijft, is de console in april 2013 voor consumenten beschikbaar voor maar 99 dollar. We houden natuurlijk ook de opensource Steam Box van Valve in de gaten, maar die zou zomaar tot 2014 op zich kunnen laten wachten.

Xbox 720
Grote kans dat Microsoft dit jaar op de E3 gamebeurs in LA de opvolger van de Xbox 360 introduceert, de Xbox 720 of 'Durango' - de naam blijft nog gissen. Verwachtingen zijn een quad-core Intel-processor en 8 gb geheugen, waarmee hij zes keer krachtiger zou zijn dan zijn voorganger. Natuurlijk ook met een nieuwe generatie van de Kinect motion controller die vier gamers tegelijk zou ondersteunen. Zou Sony dan ook dit jaar met een opvolger van de Playstation komen?

Withings Smart Activity Tracker
In 2012 introduceerde Nike de FuelBand en was de FitBit populair. Dit jaar komen er ongetwijfeld nog meer activity trackers op de markt. Wij zijn benieuwd naar die van Withings. Het piepkleine apparaatje synct draadloos met de iOS- en Android-app. Hij houdt het aantal stappen, afgelegde hardloopmeters, beklommen trappen, verbrandde calorieën en je slaapkwaliteit bij. Bijzonder is dat hij ook je hartslag kan meten door je vinger op een sensor aan de achterkant van het apparaat te leggen. Dat heeft de concurrentie nog niet. Eind maart beschikbaar.

Vijfde generatie iPad / iPad mini
In 2012 kreeg de iPad (derde en vierde generatie) een retinascherm. Daarnaast werd de iPad mini geïntroduceerd. Logische verbetering dit jaar is dat de iPad mini een retinascherm krijgt. Op zijn beurt krijgt de vijfde generatie iPad (zou toch handig zijn als we gewoon iPad 5 mogen zeggen) waarschijnlijk wat vormdetails van de iPad mini mee, zoals de kleinere schermrand. Ook zou hij weer dunner en lichter worden dan zijn voorganger. Verwacht in maart.

Nexus 4 (& Nest 2.0)
De Nexus 4 en thermostaat Nest hebben maar één ding gemeen: ze zijn wel al een tijdje in de VS beschikbaar maar nog niet officieel in Nederland. En dus ben je voor beide aangewezen op bijvoorbeeld eBay. De Nexus 4 is via de Google Play Store steeds zo snel uitverkocht dat ie voorlopig ook nog niet naar Nederland komt. Àls ie ooit komt, ook dat heeft LG nog niet bekend gemaakt. Volgens Android-redacteur Daniel Verlaan kun je hem tegenwoordig wel wat makkelijker in Duitsland verkrijgen. Even over de grens dus.

Van de Nest is inmiddels een tweede generatie beschikbaar. Mooi aan de muur, maar aansluiten in NL is nu nog een beetje een puzzel. Een officiële Europese versie is dus welkom en zou eraan zitten te komen. We wachten af!

Wat staat er dit jaar op jouw verlanglijstje? We horen 't graag in de reacties.