Nieuws

Geruchten: iPhone 5S in vijf kleuren, sneller Wifi in Macs

2 januari 2013 19:30

<p><strong>De eerste Apple-geruchten van 2013: de 'iPhone 5S' verschijnt in meerdere kleuren en groottes. En de nieuwe Macs krijgen sneller Wifi.</strong></p><p></p>

Het jaar is nog geen twee dagen oud of er doen alweer meerdere geruchten over nieuwe Apple-producten de ronde. Dat hoort nu eenmaal bij vooruitblikken. Het meest opvallende gerucht komt van Topeka Capital Markets-analist Brian White. Hij meldt dat de volgende iPhone in meerdere kleuren en schermgroottes beschikbaar komt. "De volgende iPhone biedt meer keuzes voor klanten."

Er komt volgens White (tja) keuze uit vijf kleuren: roze, geel, blauw, zilver met wit en zwart met grijs. Wie nu een smartphone met een opvallend kleurtje wil, komt al snel uit bij Windows Phones. Nokia heeft zelfs in commercials al afgegeven op de kleurloze iPhone-massa.

De iPhone 5S zou volgens White ook in twee verschillende schermformaten beschikbaar komen. Als dat klopt, dan is het voor het eerst dat hetzelfde iPhone-model in meerdere groottes te koop zal zijn. Maar of de analist het bij het rechte eind heeft, blijkt pas over een maand of vijf. De eerste productie van de nieuwe iPhones start volgens White in maart of april, waarna het toestel eind mei of in juni in de winkels zou moeten liggen.

Die naam iPhone 5S is natuurlijk nog onzeker, het zou ook zomaar iPhone 6 kunnen worden. Wel duidelijk is dat Apple al bezig is met het testen van een nieuw iPhone-model en iOS 7. In serverlogs doken de afgelopen dagen verwijzingen naar de codenaam 'iPhone 6,1' op.

Het tweede gerucht is dat Apple zijn nieuwe Macs later dit jaar gaat voorzien van een nieuwe chipset van Broadcomm, die de nieuwe snellere ac-variant van Wifi ondersteunt. Wifi-ac is de vijfde generatie wifi en biedt onder meer hogere doorsnelheden dan het huidige wifi-n. De eerste thuisrouters met wifi-ac zijn sinds enkele maanden te koop, maar nog weinig computers ondersteunen de jonge draadloze standaard.

Volgens The Next Web heeft Apple over het gebruik van de nieuwe wifi-chips een deal gesloten met Broadcomm. Hierdoor moeten toekomstige iMacs en Macbooks bijvoorbeeld ook nog stabieler kunnen streamen via AirPlay.