Eerste indruk: Little Printer

Eerste indruk: Little Printer

25-12-2012 21:18 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Zelden heeft Erwin zo'n aandoenlijk apparaat meegemaakt. Hij is duur maar wat een liefde zit er in dit printertje.

M'n oudste dochter, net drie geworden, kan zonder op de stoel te klimmen niet zien of het lampje bovenop brandt. Ze vindt het kleine apparaat fascinerend. "Wat is dat, papa?" wijzend naar het gezichtje dat voorop is te zien. "Een klein printertje, liefie. Het lichtje brandt, druk maar op de zwarte knop." De weersverwachting voor Amsterdam is 'Light Drizzle'. Even later om 8 uur wanneer we klaar zijn met het ontbijt brandt het lampje opnieuw. De Daily Instagram is de foto van de fotocamera die m'n dochter de dag ervoor had gemaakt van Lego. Ze kijkt naar het venster waarin het gezichtje weer verschijnt. "Doei", zegt ze en we gaan tandenpoetsen.

Little Printer kon bij zijn aankondiging in november 2011 al meteen rekenen op veel sympathie. Het apparaatje met zijn koddige ontwerp en functie raakte een snaar. Dit was een gadget met een persoonlijkheid.

Afgelopen augustus startte de voorverkoop. De prijs, die toen pas bekend werd, was even slikken. Een Little Printer kost inclusief verzending naar Nederland 260 euro. Een smak geld voor een hebbeding. Als je echter bedenkt wat je er allemaal voor terugkrijgt, dan krijg je meer begrip voor het bedrag. Little Printer, die bij ons vlak voor Bright Night #21 arriveerde, is in elk geval het meest liefdevolle en eigenwijze apparaat dat ik ooit in huis heb gehad.

Little Printer is een creatie van Matt Webb, een van de partners van BERG, een afkorting voor British Experimental Rocket Group. Het Londense bureau, dat is gespecialiseerd in het rijmen van het digitale met het analoge, is net weer in het nieuws met het concept Lamps dat het samen met Google heeft ontwikkeld. Het idee voor Little Printer gaat terug naar 2006, naar een blogpost van Webb over de sociale brievenbus: "Desktop printer meets social software meets fax machine."

De motor achter Little Printer is BERGCloud, de cloudserver waar alle feeds worden geprepareerd voor verzending en waar je de instellingen van jouw 'LP' opslaat. Je geeft 'm een naam, zegt waar ie staat en stelt je tijdzone in. Vervolgens kun je je gratis op allerlei publicaties abonneren. Van het nieuws van de dag in het kort (verzorgd door The Guardian) en het weer op jouw locatie tot Daily Instagram (de populairste foto onder de vrienden die je volgt) en uiteraard sudoku's. Er zijn ook feeds van Google (Tasks), Foursquare (locatieaanbevelingen), Facebook (verjaardagen) en van de BBC. Aardige extra: je kunt vrienden toevoegen die als het ware toegang tot jouw LP krijgen en tekstberichten kunnen sturen.

Per publicatie kun je een tijd instellen waarop een bericht wordt bezorgd en waar mogelijk ook de frequentie. Is het moment daar, dan gaat het lampje bovenop de Little Printer branden om aan te geven dat er een bericht klaar staat. Een druk op de zwarte knop en de thermische printer doet zijn werk op het kassabonpapier. Aan het eind van elk bericht verschijnt weer het gezichtje van jouw keuze (jongen, meisje, verschillende haarstijlen), paraat voor een volgend bericht.

Het aanbod is vooralsnog wat Brits maar dat is niet vreemd, het VK is de thuismarkt van de LP. Het is aan uitgevers en contentmakers om meer publicaties te ontwikkelen. Sterker, iedereen kan relatief eenvoudig en kosteloos een publicatie voor LP maken. Je canvas is 384 bij maximaal 800 pixels groot en zwart-wit. Je merkt dat creativiteit is gebaat bij beperkingen, want er zitten juweeltjes tussen, zoals de Monster of the Week illustraties van Rob Steen.

De LP komt niet alleen. Je krijgt er een bridge bij die je in je router prikt en verbinding legt met de LP. Dat lijkt een hoop gedoe voor een printertje, maar het werkt vlekkeloos. Wanneer je LP voor het eerst aanzet, print hij een bonnetje uit met een registratiecode. Die brengt je naar de site, die is geoptimaliseerd voor mobiel bezoek met grote knoppen, waar je meteen je instellingen invult. Het hele proces is uiterst verzorgd. De site ziet er fijn uit, in een stijl die past bij die van het printertje.

In gebruik blijft het papier heel soms even ergens achter haken heb ik gemerkt en gaat de print verkeerd. Je kunt in je remote desgewenst een bericht eenvoudig opnieuw naar je LP sturen. Ik stoorde me er niet aan. Je merkt aan alles: hier zijn liefhebbers aan het werk.

Die 260 euro blijft een hoop geld voor een apparaat dat op papier (kuch) niks kan wat je smartphone niet ook kan, beter zelfs en in kleur. Nou ja, op printen na dan. Zit je daar dan op te wachten? Waarschijnlijk niet maar dat zaten we ook niet op een iPad. Waar de iPad echter voelt als een stap vooruit, is je eerste reactie bij een printertje waarschijnlijk dat het een stap terug lijkt. Dat blijkt niet helemaal terecht. De prestatie van Little Printer zijn niet de printjes, de vernieuwing is dat een gadget karakter heeft gekregen. Een vriendelijk karakter bovendien.

Dat probeerde eerder wifi-konijn Nabaztag ook, maar die haalt het niet bij LP. Desalniettemin zal ook Little Printer geen bestseller worden onder het grote publiek, zeker niet met zo'n prijs. Ik heb daardoor zo mijn twijfels hoe lang dit platform zal blijven bestaan, maar fijnproevers zullen de designhistorische waarde herkennen. Die kunnen nu hun slag slaan.