Nieuws

Nederlandse hdmi-stick voor Android-apps op tv

7 augustus 2012 15:45

<p><strong>Een Nederlands bedrijf komt met een goedkope hdmi-stick met wifi waarmee je Android-apps op je tv kan gebruiken.</strong></p>

De Nederlandse Smart TV App Stick (STAS) komt op 15 augustus op de markt. De hdmi-stick werkt met elke tv met een hdmi-ingang en krijgt via wifi toegang tot internet. De STAS werkt met Android 4.0 en biedt zo toegang tot alle Android-apps. "Je kunt alle Android-apps uit de Google Play Store rechtstreeks op je tv gebruiken. Zo krijg je onder andere Uitzending Gemist, YouTube, Facebook, Twitter en games direct op je tv", aldus Jakob Pieterman, partner van SmartTV App Stick.

Probleem is wel dat de meeste Android-apps nog niet zijn geoptimaliseerd voor gebruik op tv, dus of alles er lekker uitziet is nog onzeker. Volgens Totaal TV zijn de Nederlandse makers met enkele app-uitgevers in gesprek om de apps te perfectioneren zodat ze ook goed op tv's werken. Het bedrijf wil ook zelf apps gaan maken en deals gaan sluiten met aanbieders van online videotheken. De stick ondersteunt Flash, 3d en HTML5.

De STAS is te koop voor 50 euro, inclusief kleine remote voor 70 euro. Met die afstandsbediening, de Air Mouse, is de cursor op het scherm te besturen net als een Wii-controller. De STAS is ook te bedienen via telefoons of tablets. De stick heeft 512 mb werkgeheugen en 4 gb opslaggeheugen.

Deze week startte Sony met de Nederlandse verkoop van een mediaspeler met Google TV waarmee je ook Android-apps op tv kan gebruiken, maar dat model kost 200 euro.