Nieuws

Recordsprong gezien door 8 miljoen YouTube-kijkers tegelijkertijd

14 oktober 2012 21:08

<p><strong>De recordsprong van Oostenrijker Felix Baumgartner van 39 km hoogte leverde ook een YouTube-record op.</strong></p><p></p>

De levensgevaarlijke recordsprong van Baumgartner, waarmee hij als eerste mens de geluidsbarrière doorbrak, was ook de populairste livestream ooit. Op het hoogtepunt keken acht miljoen gelijktijdige kijkers naar de YouTube-stream van de sprong vanaf 39 kilometer hoogte. Het oude record voor een live-stream stond op een half miljoen gelijktijdige kijkers tijdens de Olympische Spelen in Londen.

In de stream was te zien hoe Baumgartner uit de capsule aan de ballon sprong en ruim 4 minuten in vrije val was. De 43-jarige Oostenrijker landde uiteindelijk met zijn parachute veilig in de woestijn nabij het Amerikaanse Roswell. Hij haalde tijdens zijn val snelheden tot rond 1300 km/u. Baumgartner heeft daarmee tijdens de val de geluidsbarrière doorbroken, zo werd enkele uren na afloop tijdens een persconferentie bevestigd.

Het was sowieso de hoogste sprong ooit met een parachute en de hoogste ballonvaart. Baumgartner brak het record van Joseph Kittinger uit 1960. De 84-jarige Kittinger gaf de Oostenrijker tijdens de missie commando's. De stream was zo in trek omdat maar weinig tv-zenders wereldwijd de recordpoging live uitzonden. De sprong is onder meer hier terug te zien.