Nieuws

Best luguber: bakstenen van bloed

9 november 2012 11:28

<p><strong>Afvalbloed uit de slacht blijkt een ideaal materiaal om bouwstenen van te maken.</strong></p><p></p>

Zien we naast de Friese mop, rijnformaat en waalformaat straks ook het weilandformaat bij de baksteenleverancier liggen? De Britse architect Jack Munro bakt stenen uit runderbloed. Een geslacht rund levert 30 liter bloed, wat voor het overgrote deel als afval beschouwd wordt. Het ruwe materiaal voor deze bloedbakstenen is dus overvloedig aanwezig.

Om een bloedbaksteen te maken wordt vers bloed gemengd met het conserveringsmiddel EDTA (om bacterien en schimmels tegen te gaan) en zand. Dat mengsel gaat in een vorm waarna het gebakken wordt, alsof het een normale baksteen is. In dit geval is het niet klei die uithardt maar de proteinen in het bloed die gaan stollen waardoor het zand een stabiele en waterdichte structuur vormt.

De bloedbakstenen zul je niet zo snel in de lokale winkelstraat zien. Munro ontwikkelde de zijn biomateriaal om in afgelegen of armere gebieden mensen aan een huis te helpen. Hij noemt Siwa, Egypte als voorbeeld. Daar zijn de bouwstenen nu niet gebakken maar gedroogd. Waarom dat nu wel zou kunnen, is omdat bloed al bij 64 graden hard wordt. Laag genoeg om in het zonlicht in de woestijn of in door de zon verwarmde ovens te bakken.

Munro is een expert op het gebied van alternatief bouwmateriaal uit biomateriaal. Hij maakt ook bouwmateriaal uit bamboe en champignons.