Nieuws

Nederlandse Deltawerken om New York te beschermen?

2 november 2012 15:17

<p><strong>De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden van Deltawerken in New York. Hard nodig, zo blijkt na orkaan Sandy.</strong></p>

Begin deze week trok orkaan Sandy over de oostkust van de Verenigde Staten. New York werd zwaar getroffen met tientallen doden en miljarden aan schade. Nauwelijks een jaar geleden zorgde orkaan Irene eveneens voor een grote ravage.

Na de chaos van Irene vroeg de burgemeester van New York Bloomberg aan Jeroen Aerts, hoogleraar verzekeringen en waterrisico's aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, om een mogelijke deltaplan te onderzoeken. In EenVandaag legt Aerts uit wat de mogelijkheid zijn om openingen naar de oceaan af te sluiten. Zoals een deur op de bodem van de rivier die openklapt of een "meer Nederlandse oplossing" waarbij de kering sluit als de storm eraan komt.

Volgens Piet Dircke, Global Director water management bij Arcadis, "moeten de Amerikanen af van het idee dat je een groot land als de VS niet kan beschermen tegen natuurrampen", zegt hij tegen BNR.nl. Arcadis was verantwoordelijk voor het bouwen van een stormvloedkering in New Orleans. "Dat systeem heeft z’n eerste vuurproef gehad met de orkaan Isaac. Dat is perfect gegaan", zegt Dircke. "Iets dergelijks zou ook New York beter kunnen beschermen." In 2009 had hij al een plan aangeboden aan de stad, maar dat was voor de stad "een brug te ver".

Over drie maanden hoopt Aerts zijn onderzoek te presenteren aan de burgemeester. Een stormvloedkering zou tussen de 10 en 15 miljard euro kosten. "Maar elke orkaan geeft ongeveer 5 à 10 miljard schade," zegt Aerts. "Dus die investering zou best uit kunnen in de toekomst."

sitestat