Nieuws

Kim Dotcom komt met nieuwe cyberlocker Me.ga

1 november 2012 16:49

<p><strong>Kim Dotcoms opvolger van zijn filehoster MegaUpload gaat Me.Ga heten. De Dropbox-rivaal gaat in januari live.</strong></p>

Kim Dotcom, de Duitse internetondernemer die in Nieuw-Zeeland wordt vervolgd wegens copyrightschending met MegaUpload.com, werkt hard aan een nieuwe site om bestanden te delen. Dotcom onthulde woensdagavond de domeinnaam van de nieuwe clouddienst: Me.ga. De domeinextensie Ga bevindt zich in het Afrikaanse land Gabon. Dotcom wil rechthebbenden de mogelijkheid geven om zelf hun auteursrechtelijk beschermde content te verwijderen, maar dan moeten ze wel beloven Me.ga niet aansprakelijk te stellen.

Me.ga zou volgens Dotcom eind januari online moeten gaan, precies een jaar na zijn arrestatie op verdenking van grootschalige auteursrechteninbreuk, waarvoor de VS hem uitgeleverd zou willen zien. Me.ga wordt net als MegaUpload een cyberlocker: een online plek om bestanden te bewaren en eventueel te delen met anderen. Maar dit keer lijkt het meer een soort extra veilige Dropbox-variant te worden.

Dotcom belooft dat Me.ga bestanden in de browser versleutelt, zonder dat je extra software hiervoor hoeft te installeren. Daarbij heeft alleen de gebruiker en niet Me.ga de sleutel om de bestanden te decrypten. De dienst biedt een cloudbestandsysteem met toegang vanuit je besturingssysteem, wat lijkt op Dropbox, en de mogelijkheid om mappen te delen met anderen.

Dotcom wil Me.Ga laten hosten door verschillende partners, die zich buiten de VS moeten bevinden. Dotcom zegt zestig goede servers nodig te hebben voor de lancering.

Lees ook uit Bright 45: De jacht op de piratenkoning