Nieuws

Eerste indruk: nieuwe app NU.nl voor iPhone en iPad

1 november 2012 11:01

<p><strong>Nieuw zijn onder andere een strakker uiterlijk, een later-lezen optie met iCloud-sync en iPad-rubriek ‘De Dag van NU’.</strong></p><p></p>

NU.nl heeft zojuist hun totaal vernieuwde app voor iPad en iPhone gelanceerd. In plaats van twee losse apps, zoals tot nu toe het geval was, is de NU-app nu een universal build. Daarbij is NU.nl uitgegaan van de iPad-app, de oude iPhone-app blijft nog een tijdje beschikbaar maar wordt op termijn niet meer ondersteund.

Het eerste dat opvalt wanneer je de app opent, is het strakkere, meer eenduidiger uiterlijk. iPhone- en iPad-versies lijken erg op elkaar, maar maken allebei goed gebruik van de sterke punten van de apparaten. Zo toont de iPad-app het nieuwsoverzicht als grote fototegels, op de iPhone zie je een lijst-overzicht zoals je dat gewend was. De iPad-versie is overigens alleen horizontaal te gebruiken; NU weet uit onderzoek dat hun iPad-app het meest op die manier gebruikt wordt.

Vooral op de iPad levert dat een mooie eerste smoel op. Maar is het ook logisch en lekker in het gebruik? Ik vind van wel. Je begint ofwel aan een verhaal van de voorpagina in de brede middenkolom, of kiest een van de aanpasbare categorieën of nieuwsdossiers uit de kolom links. Tik je een verhaal aan, vult dat het hele scherm met rechts een kolom gerelateerde artikelen en filters. Kies je daar een artikel uit, verschuift die kolom naar de linkerkant van het scherm om aan te geven dat je in het archief zit.


Voorpagina's vergeleken, iPad in het nieuw, iPhone flink opgefrist

Delen van artikelen gaat ook simpel met het sociale paneel dat links in beeld staat wanneer je een artikel bekijkt. Naast Twitter, Facebook en mail heb je daarmee ook direct de NUjij-comments tot je beschikking, sneller dan op de website. Dit haal je trouwens met een gesture tevoorschijn. Zo kun je ook met een simpel gebaar bladeren tussen nieuwsberichten, sluiten van artikelen doe je met een pinch. Aan wie daar geen trek in heeft is ook gedacht: bovenaan elke pagina staat een kruisje en de app is ook volledig met ‘ouderwetse’ taps te navigeren.

Het is nog steeds mogelijk tags onder berichten als filter toe te voegen, al is nu duidelijker dat je ook per filter push-berichten kan krijgen. Ook houdt de app bij welke berichten je al gelezen hebt door ze grijs te kleuren. Daarnaast is er een later-lezen-optie: druk op de ster boven een artikel om het voor later te bewaren. Ook dit is een optie die uit onderzoek van NU is voortgevloeid; op hun iPhone scannen lezers vaak snel wat koppen, hele berichten worden ’s avonds op de iPad gelezen. Later lezen maakt dat een stuk gemakkelijker.

De fijnste vernieuwing voor bezitters van zowel iPhone als iPad zit ’m in de iCloud-sync. Die synchroniseert voorkeuren als filters en favoriete categorieën, gelezen berichten en artikelen in later-lezen. Later lezen synct overigens alleen tussen NU-apps, niet met diensten als Instapaper of Pocket. Wat niet direct in het oog springt is de donkerblauw gekleurde informatiebalk. Op de iPhone boven in beeld, op de iPad rechts.


De Dag van NU; nieuwsoverizcht meets archief, met eigen interface

Niet alleen ziet de balk met live info over weer, verkeer, beurs, tv-gids en sportuitslagen er veel beter uit dan in de oude app, op de iPad is er ook een nieuwe rubriek toegevoegd. ‘De Dag van NU’ dompelt je onder in een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. Opvallend genoeg doet de navigatie denken aan die van de PlayStation. Op een horizontale as ga je langs berichten, per bericht staan belangrijke, gerelateerde artikelen op de verticale as klaar.

De rubriek is opvallend in de zin dat NU altijd zo actueel mogelijk wil zijn; De Dag van NU doet aan als een (hele moderne) avondkrant en kijkt lichtjes terug op de dag, in plaats van in het heden. Al zou het me niks verbazen als dat precies de bedoeling van de nieuwe rubriek is.

Tegelijk met de nieuwe iOS-app heeft NU.nl ook een nieuwe mobiele site gelanceerd. De pagina deelt het nieuwe, strakkere uiterlijk en maakt goed gebruik van zogenaamd responsive design. Dezelfde pagina past zich steeds optimaal aan op scherm en apparaat; hoe breder, hoe meer er te zien is. Ook heeft NU.nl een app voor Windows 8 uitgebracht.

download NU.nl voor iPhone en iPad (gratis)