Nieuws

Skip die rij voor het Rijksmuseum

1 november 2012 10:36

<p><strong>Wij maar denken dat het Rijks pas in 2013 opent. Het online Rijksmuseum is al open voor publiek.</strong></p>

Sinds 30 oktober is het Rijksmuseum open voor publiek. Let wel, we hebben het over het online Rijksmuseum. Prins Constantijn heeft het lintje doorgeknipt.

In het online Rijksmusuem vind je 125 duizend kapitale meesterwerken die je in de rust van je eigen omgeving, zonder rij en ook na sluitingstijd kunt bekijken. Opmerkelijk is dat je die werken in hoge resolutie vrij mag downloaden. Het persbericht suggereert dat je De Nachtwacht haarscherp op canvas afdrukt om je eigen exemplaar te maken. Of een bijzonder detail van Het Melkmeisje uitsnijdt en dat bij AH of HEMA Fotoservice op een mok laat zetten. Op de persfoto's zie je hoe een dame een verzameling snorren aanlegt. Een subtiele steun aan Moustache Movember en de prostaatkankeronderzoek?

Ontwerpbureau Fabrique neemt in de vernieuwing van de website (die ze sinds 2004 beheren) een vernieuwend standpunt in: "Het ontwerp van rijksmuseum.nl is helemaal gericht op tabletgebruik. Samen met technisch partner Q42 werd een volledig responsive website ontwikkeld. Die keuze voor ‘tablet first’ zie je duidelijk in de vormgeving terug. Die lekkere duimdikke knoppen, de navigatie in brede balken en in het 'lipje' centraal bovenaan."

Ook de inhoud wordt anders dan anders beschouwd. "‘Dichtbij’ is het kernwoord van de nieuwe website. De informatie wordt daarom gelaagd aangeboden: weinig opties op het hoogste niveau, maar ze dekken wel de belangrijkste bezoekersscenario's. Het startscherm is niet opgebouwd als allesomvattende landingspagina gevuld met linkjes, maar het museum en de collectie worden dichtbij gebracht door veel ruimte te bieden aan beeld.'