Nieuws

Het wonder van Eindhoven in Amsterdam

31 oktober 2012 17:23

<p><strong>Amsterdammers eren Eindhoven in Paradiso, op tv, in een boek en met een Daf-defilé.</strong></p><p></p>

Amsterdam is natuurlijk de beste stad. En de arrogantste. Noem Rotterdam en oude vetes spelen op. Maar wie Eindhoven noemt, krijgt waardering. De Amsterdamse poptempel Paradiso zet de lichtstad zelfs in de schijnwerpers onder de titel Het wonder van Eindhoven.

Naast Paradiso vieren ook de VPRO en Uitgeverij Podium het feestje mee in de vorm van een boek, uitgebreide aandacht op (digitale) televisiekanalen en een cultureel festival op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2013.

Daarin kun je zien hoe Eindhoven in de twintigste eeuw fungeerde als een Silicon Valley avant la lettre. Toen was Eindhoven een boomtown met Philips, de cd-speler, het fameuze NatLab en de automobielfabriek DAF, een stad met een verhaal dat leest als Mad Men in Nederland, aldus de makers. Ik heb nooit een leuker zondagsuitje gevonden dan een dagje Evoluon.

Hoe de stad zich rond het millennium opnieuw uitvindt is een minstens even interessant verhaal. Wij besteden er eerder een heel nummer van Bright magazine aan. In 2011 werd de stad gekozen tot slimste regio ter wereld.

Op vrijdag 15 februari opent het Wonder van Eindhoven, in samenwerking met het DAF Museum, DAF Nederland en diverse DAF clubs, met een DAF defilé door Amsterdam. Kijk deze oude aflevering (lowres alert!) van onze autorubriek Cockpit voor het bijpassend geluid.