Nieuws

Drie nieuwe Star Wars films onderweg, eerste in 2015

31 oktober 2012 14:11

<p><strong>The Walt Disney Company neemt Lucasfilm over en heeft al drie nieuwe Star Wars films op de planning staan.</strong></p><p></p>

The Walt Disney Company heeft Lucasfilm gekocht, de productiemaatschappij die Star Wars-bedenker George Lucas in 1971 oprichtte. Tot nu toe was Lucasfilm voor honderd procent eigendom van Lucas. Disney heeft 4,05 miljard dollar (3,12 miljard euro) betaald, deels in aandelen. "Het nu tijd voor me om Star Wars door te geven aan nieuwe generatie filmmakers", aldus Lucas. "Ik heb altijd al gedacht dat Star Wars een langer leven had als ik, en wilde een overdracht tijdens mijn leven regelen."

Met de overname is Disney eigenaar geworden van de filmreeksen Star Wars en Indiana Jones, effectenstudio Industrial Light & Magic and geluidsstudio Skywalker Sound. Disney laat er geen gras over groeien: Star Wars deel 7 komt in 2015 uit, ook deel 8 en 9 staan al op de planning. Daarna is Disney van plan elke twee tot drie jaar een nieuwe Star Wars-film uit te brengen. In de video onderaan licht Lucas de toekomst van Star Wars kort toe.

De overname hoeft op zich geen slecht nieuws te zijn voor Star Wars fans. Disney is ook eigenaar van Marvel. Recente films als The Avengers vallen bij fans, het grote publiek en critici in de smaak.

Disney ziet ook mogelijkheden voor gebruik van Star Wars op tv, in games en in hun pretparken. Dat is op zich geen wezenlijk verschil met de situatie tot nu toe. Lucasfilm bracht zelf ook al verschillende games en tv-series rondom Star Wars op tv. Ook waren er in Disney-pretparken verschillende Star Wars attracties. Het opnieuw opstarten van de afgesloten Star Wars saga is wel opmerkelijk, al zal Disney niet met lege handen beginnen. Bij de aankoop zat volgens Disney een "uitgebreide en gedetailleerde" behandeling voor de volgende filmtrilogie.

Hoewel Disney nu ook de rechten van Indiana Jones bezit, betwijfelen ze of er ook daadwerkelijk nieuwe Indy-films komen. De distributierechten liggen nog altijd bij concurrent Paramount (lees: hoop gedoe). Wil Disney trouwens goede sier maken bij de fans: breng de originele trilogie – zónder belachelijke toevoegingen als cgi – uit op Blu-ray.