Nieuws

Zwevende ballen klaren de lucht

31 oktober 2012 13:17

<p><strong>De Electrolux Aeroballs zweven met behulp van helium door je kamer om de lucht te verfrissen en te zuiveren.</strong></p><p></p>

Luchtreinigers zijn over het algemeen apparaten die in een hoek van de kamer lelijk staan te zijn. De winnaar van het jaarlijkse Electrolux Design Lab verandert dat imago. De Poolse designer Jan Aniersztajn maakt met zijn Aeroballs een ontwerp wat leuk, spannend en misschien wel een beetje aandoenlijk is.

Aeroballs zijn bollen die met behulp van helium door de ruimte zweven en daar de lucht zuiveren. Hoe cool is het om je eigen luchtscheepjes in huis te hebben. Ze zakken vanzelf naar de grond als het tijd is om ze te vervangen.

Thema dit jaar bij de competitie was designervaring, waarbij de deelnemers werd gevraagd na te denken over de zintuigelijke beleving van huishoudelijke apparaten en inspiratie te halen uit professionele ontwerpers zoals chefkoks, architecten en interieurontwerpers. Daarnaast moest in het design rekening gehouden worden met het Scandinavische erfgoed van Electrolux om huishoudelijke apparaten te ontwerpen die onze zintuigen simuleren, verlichten en prikkelen.

Design Lab is in 2003 gestart en uitgegroeid tot een internationale designwedstrijd voor studenten van over de hele wereld. Aniersztajn van de Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu wint naast een geldprijs van vijfduizend euro, een betaalde stageplaats van zes maanden in een internationaal designcentrum van Electrolux. Hopen dat hij daar de Aeroballs daadwerkelijk mag maken zodat wij ze kunnen gaan gebruiken.