Nieuws

‘YouTube verdient zo’n 50.000 dollar aan Gangnam Style'

31 oktober 2012 09:49

<p><strong>De bekendste internetvideo van dit jaar tikt snel de 1 miljard views aan, een vetpot is dat niet voor YouTube.</strong></p><p></p>

Het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse artiest PSY is razendsnel gegroeid. Van het zoveelste geinige, vreemde inernetfilmpje ontpopte het zich door steeds meer media-aandacht tot een van de bekendste nummers wereldwijd dit jaar. De videoclip is momenteel tegen de 600 miljoen keer bekeken op YouTube. De site ChannelMeter rekende uit dat als dat zo doorgaat, Gangnam Style rond half december de 1 miljard aantikt.

Half november gaat de Koreaan de huidige recordhouder al voorbij: het nummer Baby van Justin Bieber staat nu met ruim 800 miljoen views nog aan kop. Op Quora was men benieuwd of zulke cijfers voor YouTube-eigenaar Google ook nog wat opleveren. Een simpele vraag is dat niet: Google bezit erg veel servers waarbij je met variabelen als stroomverbruik en internetsnelheid rekening moet houden.

Volgens Quora-auteur Amar Prabhu is het aantal variabelen minstens 400, Google zelf zou niet eens een eenduidig antwoord kunnen geven. Of willen geven, want een deel van de informatie die je nodig hebt voor zo’n berekening is geheim. Zaken als energiekosten en precieze infrastructuur laat Google uit concurrerend oogpunt bewust onbekend.

Toch deed Prabhu aan de hand van bekende cijfers, berekeningen en aannames een gooi, die je met een flinke korrel zout moet nemen. Eerst zet hij uiteen wat de opslag en codering naar verschillende bestandsformaten kost. Valt mee: om alle soorten apparaten en internetverbindingen goed te bedienen is er in totaal 2,8 gb aan Gangnam Style nodig. Kost Google maar 2,20 dollar aan opslag. Maar dan het streamen, grofweg genomen kost dat een cent per gb. Aan de hand van bekende cijfers herleidt Prabhu vervolgens hoe hij denkt dat de verhouding mobiel/desktop ligt. Streamen op hoge resolutie is nu eenmaal duurder dan op lage resolutie.

Zo rekent hij uit wat het afzonderlijk streamen van de video kost op zowel hoge als lage kwaliteit. Daar zit nog een site met onder andere plaatjes omheen, plus variabelen als inloggen en suggesties. Ook hier weer aannames, waarna Prabhu onder de streep op totaalkosten van 296.360 dollar komt, tot nu toe. De inkomsten uit reclame zijn wat makkelijker te herleiden.

Prabhu gebruikte de kijkcijfers en bekende winst van een populair YouTube-kanaal om tot een gemiddelde omzet van 46 cent per duizend views te komen. Voor het gemak gaat Prabhu er puur hypothetisch vanuit dat alle omzet naar Google gaat. Dat is op dit moment dan 348.285 dollar. Minus de kosten houdt Google onder de puur denkbeeldige streep 51.925 over.

Zou Google echter slechts 30 procent van de omzet pakken, zoals relatief gebruikelijk is in dergelijke gevallen, is het minder rooskleurig. Dan is er ineens een verlies van 191.874,50 dollar. Hoe het werkelijk zit weten we niet precies. Wel is Google bij het bekendmaken van hun voorlaatste kwartaalcijfers iets dieper ingegaan op wat YouTube kost en opbrengt. De zoekgigant vertelde aandeelhouders dat de site wel degelijk geld opbrengt. Een analist van Wallstreet maakte een schatting: nog dit jaar zet YouTube 3,6 miljard dollar om. Niet verkeerd, met of zonder PSY.