Nieuws

Nederlandse introductie Nexus 4 en 10 nog onbekend

29 oktober 2012 18:50

<p><strong>Google heeft de Nexus 4-smartphone en Nexus 10-tablet officieel bekendgemaakt. Maar de Nederlandse introductie is nog onbekend.</strong><br /></p>

Nadat de toestellen meermaals uitlekten de afgelopen weken, inclusief een verloren prototype in een bar, heeft Google maandagavond de Nexus 4-smartphone en Nexus 10-tablet officieel bekendgemaakt. Google deed dat op zijn weblog, nadat een groot Android-evenement in New York vanwege de orkaan Sandy werd afgelast. De Nexus 4 met 8GB of 16GB is vanaf 13 november te koop in zeven landen, maar nog niet in Nederland. De prijs is in de VS 299 dollar voor het 8GB-model, of 349 dollar voor de 16GB-editie. De Nexus 10 is een 10,1 inch tablet gemaakt door Samsung, als opvolger van Nexus 7. De tablet kost 399 dollar (16 GB) of 499 dollar (32 GB). Beide apparaten werken met het nieuwe Android 4.2.

Over de Nederlandse introductie van beide apparaten is op dit moment nog niets bekend. "We hebben nog geen informatie over wanneer deze toestellen mogelijk naar Nederland komen", meldt een Nederlandse woordvoerder van Google maandagavond per e-mail.

De Nexus 4, gemaakt door LG, heeft een 4,7 inch scherm met een resolutie van 1280x768 pixels. Het toestel heeft een quad-core chip met 1,5 GHz, 2GB ram en een 8-megapixelcamera. De Nexus 4 heeft een functie voor draadloos opladen middels inductie. Dat werkt alleen met de optioneel verkrijgbare Wireless Charging Orb.

Android 4.2 voegt gesture typing toe aan het virtuele toetsenbord van Android

De Nexus 10 heeft een hoge 2560x1600 resolutie en daardoor heeft de tablet een hogere pixeldichtheid dan de iPad met 'retina-display'. De tablet werkt met een dualcore A15-chip. Ook de Nexus 10 komt beschikbaar in twee versies, met 16 en 32 GB. De accuduur bedraagt volgens Samsung negen uur.

De Nexus 10 heeft een 5 megapixel camera aan de achterkant en 2 megapixel aan de voorkant. De tablet heeft micro-usb en micro-hdmi-aansluitingen en hij ondersteunt ook als een van de eerste tablets NFC.

De Nexus 10 met de uitgebreide Google Now-app

Android 4.2 biedt als een van de nieuwe functies de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts te maken. Dat werkt vooralsnog alleen op tablets. Elk profiel heeft eigen applicaties en settings. Ook heeft Android 4.2 een nieuwe foto-app genaamd Photo Sphere, waarmee je net als bij Street View 360gradenfoto's kan maken en ze daarna delen via Google+ of Google Maps.

Verder biedt 4.2 als nieuwe optie 'gesture typing', typen door met je vinger over het virtuele toetsenbord te vegen, net als met Swype. Android 4.2 heeft ook ondersteuning voor Miracast, een nieuwe systeem voor het draadloos streamen van multimedia naar hdtv's die deze standaard ondersteunen. Ook is de Google Now-app uitgebreid met meer locatiegebaseerde tips met bezienswaardigheden, concerten of bioscooptijden in de buurt.