Nieuws

Dutch Design Week: winterbanden voor je fiets

25 oktober 2012 17:16

<p><strong>Klik zes bike spikes om je fietsband en je rijdt zonder glijden door sneeuw en ijs. </strong></p><p></p>

Zelden zijn de afstudeerontwerpen aan de design Academy zo praktisch. Cesar van Rongen hoeft dan ook weinig te laten zien of uit te leggen aan het passerende publiek van de Graduation show. Zijn expositie bestaat uit niets meer dan één fiets. Direct vallen de fluoriserend gele banden op, en daar gaat het dan ook om.

Bike spikes zijn zes rubberen gekromde bogen met platte spijkers erop. Met zes van die delen bekleed je een hele fietsband. Op die manier kun je zonder glibberen en glijden door platgereden sneeuw en over ijs fietsen. Volgens Van Rongen kun je er ook gewoon mee op asfalt fietsen en hoef je dus geen vieze koude handen te halen als je een droge weg tegen komt.

Om je band met spikes uit te rusten levert Van Rongen een montagesleuteltje bij. Moeilijkheid aan het concept is dat er tegenwoordig niet alleen meerdere wielmaten bestaan, maar ook nog diverse banddiktes. Als het mogelijk is de rubberen bogen op ieder wiel te passen, lijkt het me alleszins mogelijk dat dit ontwerp nog deze winter in de winkel ligt. Kunnen we dan testen of je er ook een stoepje mee kunt nemen zonder onderdelen te verliezen.