Nieuws

Vanaf volgend jaar heeft Nederland een slimme snelweg

23 oktober 2012 17:03

<p><strong>Tijdens de DDW zijn de eerste meters van de Smart Highway gepresenteerd: asfalt met glow-in-the-dark belijning en dynamische verf.</strong></p><p></p>

Met de auto's van de toekomst komt het wel goed: we laten hier regelmatig de laatste snufjes in nieuwe wagens zien. Met de Hollandse wegen bleef het nog een beetje achter: beter dan het gehobbel in België, maar slim zijn ze nog niet. Daar komt snel verandering in. Volgend jaar opent het eerste stuk Smart Highway dat Studio Roosegaarde onder andere met (bouw)bedrijf Heijmans ontwikkelt.

De Smart Highway is een interactieve, duurzame en slimme weg die stroom uit het wegdek haalt en verkeersinformatie op adequate en relevante manier aanbiedt. Denk aan interactief licht, een 'induction priority lane' en wind-licht. De eerste twee onderdelen die volgend jaar al geïntroduceerd worden zijn de glow-in-the-dark belijning en dynamische verf. Het fotoluminescerend poeder dat in de glow-in-the-dark lijnen gebruikt wordt, geeft tot tien uur lang licht en maakt verdere verlichting overbodig. De dynamische verf wordt zichtbaar wanneer dat relevant is. Bij gladheid bijvoorbeeld verschijnen onder invloed van de temperatuur vorsticonen op het wegdek. Op die manier wordt verkeersinformatie lokaal en adequaat.

Tijdens de Dutch Design Awards werd het concept samen met acht andere projecten benoemd tot Best Future Concept. Wie niet kan wachten tot de weg medio 2013 geïntroduceerd wordt, kan tijdens de DDW in het Klokgebouw de prototypes bekijken.