Nieuws

Overheid VS positief over zelfrijdende auto's

24 oktober 2012 17:19

<p><strong>De Amerikaanse overheid staat achter de invoering van de zelfrijdende auto waaraan onder meer Google werkt.</strong></p><p></p>

Een hoge Amerikaanse ambtenaar op gebied van verkeersveiligheid heeft zijn steun uitgesproken voor de opmars van de zelfrijdende auto, schrijft persbureau Associated Press. Het hoofd van de National Highway Traffic Safety Administration zegt optimistisch te zijn over de nieuwe technologie van autonome voertuigen, die onder meer door Google wordt ontwikkeld. Hij noemt die 'veelbelovend'.

De Amerikaanse overheid start met een eigen onderzoek naar de veiligheid van robotauto's en heeft al overleg gehad met autofabrikanten en Google over de invoering van de nieuwe technologie in consumentenproducten. "Zelfrijdende voertuigen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van ongelukken", aldus de hoge ambtenaar. Hij ziet de autonome wagens als de 'volgende stap in de evolutie van de auto'.

Volgens de Amerikaanse overheid veroorzaken menselijke fouten zeker 9 op de 10 botsingen met fatale afloop. In 2010 overleden 33 duizend Amerikanen door auto-ongelukken. De hoge ambtenaar noemt de zelfrijdende auto's ook een kans op prettiger vervoer voor mensen met fysieke beperkingen, zoals bejaarden en blinden. Google heeft al een blinde man laten rijden in een van zijn robotauto's.

Google test sinds 2010 autonoom rijdende auto's uitgerust met sensoren. Gebrek aan regelgeving heeft het internetbedrijf er niet van weerhouden om al twee jaar lang zijn zelfrijdende auto's op Californische wegen te testen. Dat ging tot nu toe zonder zeer ernstige incidenten. Onlangs heeft de staat Californië officieel groen licht gegeven voor de selfdriving car. Eerder gaf ook de staat Nevada toestemming voor robotauto's. Daar rijden Google-auto's rond met speciale kentekens.

Tot nu toe heeft Google al meer dan 300.000 testmijlen gereden met zijn autonome voertuigen. De Google-auto's bepalen met camera's, sensoren en lasers hun positie ten opzichte van de weg en andere verkeersdeelnemers. Google gebruikt de Toyota Prius en de Lexus RX450h. Behalve veiligheid ziet Google ook als voordeel dat forensen productiever kunnen worden, doordat ze een deel van hun dagelijks reis naar kantoor al aan werk kunnen besteden in hun eigen auto.