Nieuws

Samsung wint Nederlandse patentzaak van Apple

24 oktober 2012 12:40

<p class="p1"><strong>Apple heeft een Nederlandse rechtszaak tegen Samsung over een patent rond touchbediening verloren en moet de proceskosten betalen.</strong></p><p></p>

De Haagse rechtbank vindt dat Samsung met zijn Android-apparaten geen inbreuk maakt op een Europees patent van Apple over het negeren van verkeerd geachte aanrakingen op een touchscreen. Dankzij die technieken negeren smartphones en tablets bijvoorbeeld gelijktijdige aanrakingen met meerdere vingers die tegenstrijdig lijken. Apple kreeg dat patent in 2011 toegewezen en klaagde daarna meteen Samsung aan vanwege inbreuk met zijn Android-apparaten.

De Nederlandse rechter heeft Samsung nu in het gelijk gesteld, meldt Webwereld. Het patent zette Apple ook al in het kort geding tegen Samsung in augustus vorig jaar in, maar toen wees de rechtbank in Den Haag de claim ook al af. Ook Britse en Duitse rechters achtten Apples touchpatent 'niet inventief' genoeg. Apple moet de proceskosten betalen en die zijn opgelopen tot maar liefst 325 duizend euro. Dit keer dus een kleine zege voor Samsung.

Eind augustus verloor Samsung de belangrijkste Amerikaanse juryzaak over patentinbreuken en kopiƫren van Apple-ontwerpen. Het Koreanse bedrijf werd toen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 1 miljard dollar. Deze week schorste het Amerikaanse patentbureau tijdelijk een van de patenten die Apple in die zaak tegen Samsung had ingebracht. Het gaat om het bounce-effect bij het scrollen aan het eind van een pagina.