Nieuws

Nederlands Surface-debuut nog onbekend maar hij komt binnenkort

24 oktober 2012 08:20

<p><strong>Microsofts Surface-tablet, eind deze week in de VS te koop, komt ook naar Nederland. Prijzen beginnen bij 499 euro.</strong></p><p></p>

Microsoft bevestigde bij de Amerikaanse start van de voorverkoop van de Surface RT-tablet vorige week nog niet de verkoop in Nederland. Maar webwinkel Tabletcenter.nl van Coolblue meldt nu de Windows 8-tablet te gaan verkopen als officiƫle dealer van Microsoft. Dat betekent dat de Surface hier ook op de markt komt. Prijzen voor de tablet zijn vanaf 499 euro.

Dat zou betekenen dat hij hier 20 euro duurder is dan in de Duitse Microsoft Store. Maar de officiƫle Nederlandse prijs blijft voorlopig onbevestigd, evenals de startdatum van de verkoop. Microsoft maakt daar op een later moment informatie over bekend, mogelijk bij de presentatie van Windows 8 in Nederland donderdag. Een dag later is Windows 8 te koop en ligt de Surface-tablet in de eerste landen in de winkel: de VS, Canada, Australie, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De eerste Surface-tablets werken met Windows RT, een speciale Windows 8-versie voor apparaten met ARM-processoren in tegenstelling tot de volledige Windows 8 voor Intel-chips. Een verschil van Windows RT is het ontbreken van ondersteuning voor oude Windows-programma's, die op tablets met Windows 8 wel werken. Microsoft zorgt hiermee bij consumenten voor verwarring. En ook bij de eigen medewerkers, want zij kunnen de verschillen tussen Windows RT en Windows 8 ook nog niet goed uitleggen.

Intussen lijkt Microsoft in fotomateriaal op zijn eigen site ook te lekken dat er een Surface-smartphone aan komt, al kan het ook gaan om een prototype dat nooit op de markt komt.