Nieuws

Nissan auto’s krijgen elektronische stuurcommando's

19 oktober 2012 10:51

<p><strong>Rij je vanaf volgend jaar een Nissan Infinity dan bestuur je de auto elektronisch en niet via een mechanische verbinding tussen stuur en wielen.</strong></p><p></p>

Elektronisch sturen kennen we al van de vliegtuigindustrie als Fly-by-Wire. Er is dan geen mechanische verbinding van de stuurknuppel in de cockpit met de stuurvlakken op de vleugels en de staartvleugels. De stuurbeweging in de cockpit wordt elektronisch doorgegeven aan de stuurvlakken.

Nissan zal als eerste fabrikant massa geproduceerde auto’s met een vergelijkbare technologie Steer-by-Wire uitrusten. Vanaf volgend jaar gaat Nissan het stuur van een aantal van de modellen in hun luxe lijn van Infinity auto’s niet meer mechanisch maar elektronisch verbinden met de wielen. Al je stuurcommando’s worden elektronisch doorgeseind naar actuators die de wielen zullen sturen.

Volgens Nissan zullen deze auto’s de voorlopers zijn van toekomstige auto’s die je met een joystick kan besturen of geprogrammeerd zullen worden om automatisch in te grijpen om botsingen te voorkomen. Omdat de technologie nieuw is, worden de auto’s nog wel uitgerust met een mechanisch backupsysteem met een koppeling tussen stuur en wielen voor het geval dat het Steer-by-Wire systeem het laat afweten.

Overigens experimenteren andere autofabrikanten ook met deze technologie in concept auto’s maar volgens Nissan zijn zij de eerste die Steer-by-Wire in productie zullen nemen. Het nieuwe stuursysteem geeft volgens Nissan stuursignalen sneller door aan de wielen. Bovendien is de auto makkelijker te besturen omdat het systeem overbodige stuurbewegingen van de chauffeur eruit filtert. Nissan vertelt echter weinig over de feedback in het stuur. Een echte autoliefhebber wil immers de weg via het stuur voelen. De kans is aanwezig dat de eerste versies van deze technologie kunstmatig aanvoelen. Ik hoor Top Gear-presentator Jeremy Clarkson nu al klagen over het synthetische stuurgevoel van de Nissan Infinity.