Nieuws

Nieuwe Chromebook met 'tabletchip' voor 250 dollar

19 oktober 2012 08:57

<p><strong>De eerste Google Chromebook was nog geen daverend succes. Google komt nu met een goedkopere Chromebook.</strong></p><p></p>

Bij de lancering van Google's Chromebook in 2011 noemden we de laptops met het Chrome OS-systeem 'nog niet rijp voor de massa'. Bijna anderhalf jaar later is Chrome OS op meerdere punten nodig verbeterd, met onder meer een betere interface en offline ondersteuning. Maar de Chromebooks zijn nog geen verkoopsucces. De consument lijkt nog niet erg warm te lopen voor een goedkope laptop zonder Windows. De eerste Chromebooks hadden ook geen goede verhouding tussen prijs en prestatie.

Google komt nu dan ook met een scherper geprijsde Chromebook. Het bedrijf kondigde donderdagavond een nieuw model aan met een prijskaartje van 250 dollar. De laptop, gemaakt door Samsung, heeft een 11,6 inch scherm en weegt nog maar 1,1 kg. Google wil de promotie van de 'nieuwe Samsung Chromebook' in winkels en advertenties opvoeren. De eerste modellen waren alleen online te koop.

Een groot verschil met de voorgaande modellen is dat de nieuwe Chromebook niet langer werkt met Intel-processoren maar met een ARM-chip. Dat soort processoren is normaal gesproken te vinden in tablets en smartphones. De Chromebook gebruikt een dual-core ARM-chip geproduceerd door Samsung, de Exynos 5 Dual. De belangrijkste reden voor het gebruik van een ARM-chip is het zuiniger energiegebruik. De accuduur is volgens Google 6,5 uur. Een ventilator ontbreekt, net als in tablets.

De laptop kan 1080p-video aan, ondersteunt een externe monitor met 2560x1600 resolutie, HDMI 1.4 en usb 3.0. Hij heeft 1 hdmi-poort, 1 usb 2.0-poort, 1 usb 3.0-poort, een webcam en een sd-kaartingang. Kopers krijgen 100 gb gratis Google Drive-opslagruimte. De nieuwe versie van besturingssysteem Chrome OS, waarmee de Chromebooks werken, biedt integratie van Google Drive.

Wanneer de nieuwe Samsung Chromebook in Nederland te koop is, is nog onbekend. De eerste modellen zijn hier niet meer verkrijgbaar. Ook Acer en Lenovo zouden volgens Aziatische berichten met nieuwe Chromebooks komen.

Update: er is ook een model van de nieuwe Samsung Chromebook met 3g-ondersteuning opgedoken met als prijs 329 dollar.