Nieuws

Apple verliest Brits hoger beroep tegen Samsung

18 oktober 2012 13:14

<p><strong>Apple verliest in het beroep tegen Samsung en moet een halfjaar adverteren dat Samsung geen copycat is. Minimaal in Arial 14.</strong></p><p></p>

Apple heeft in hoger beroep opnieuw een Britse rechtszaak tegen Samsung verloren, meldt de BBC donderdag. De rechter in Londen had in juli geoordeeld dat Samsungs Galaxy Tab-tablets niet te veel leken op de geregistreerde ontwerpen van de iPad. De rechter noemde de Samsung-apparaten toen minder 'cool', omdat Apple's 'extreme eenvoud' in het ontwerp zou ontbreken. Apple werd destijds veroordeeld tot het adverteren dat Samsung geen inbreuk op zijn rechten had gemaakt.

Apple ging in beroep, maar vangt nu opnieuw bot. Het beschuldigde Samsung-ontwerp vertoont volgens de rechter te weinig gelijkenis met het geregistreerde ontwerp van Apple. 'Van de voorkant lijekn ze te horen bij de familie waar Apple's ontwerp onder valt, maar de Samsung-producten zijn dunner en hebben afwijkende details aan de achterkant', aldus de rechter donderdag.

Apple moet nu van de rechter een half jaar een bericht op zijn site laten staan en advertenties plaatsen in diverse kranten en tijdschriften waarin het afstand neemt van de bewering dat Samsung een copycat zou zijn. Apple moet volgens de rechter met die advertenties expliciet bevestigen dat de Samsung-producten geen inbreuk maken op zijn ontwerpen, zodat hierover bij consumenten geen verwarring ontstaat. Om te voorkomen dat Apple kleine lettertjes gebruikt, moet de melding minimaal in een letter ter grootte van Arial 14 gebeuren.

Samsung heeft volgens de BBC verheugd gereageerd op het nieuwe vonnis. "We blijven vinden dat Apple niet de eerste was met een ontwerp van een tablet met een rechthoekige vorm en ronde hoeken", aldus een woordvoerder. "Als Apple doorgaat met het maken van buitensporige juridische claims op basis van zulke generieke ontwerpen hindert dat de innovatie in de gehele sector, waardoor de keus van de consument wordt beperkt."

Ook in de belangrijkste rechtszaak in de VS, die Apple op de meeste punten won, bepaalde de jury dat Samsung geen inbreuk op de iPad-ontwerpen had gemaakt. Samsung verloor de rest van die zaak wel en werd veroordeeld tot 1 miljard schadevergoeding. Apple eist een hogere vergoeding en importverboden voor diverse Samsung-smartphones, waarover de Amerikaanse rechter zich later dit jaar buigt.