Nieuws

Twitter blokkeert neonazi-account

18 oktober 2012 13:33

<p><strong>Twitter heeft het account @hannoverticker in Duitsland geblokkeerd. Het is voor het eerst dat Twitter lokaal een account blokkeert.</strong></p><p></p>

In januari kondigde Twitter aan per land twitter accounts te gaan blokkeren die in strijd zijn met lokale wetgeving. Twitter gaf als voorbeeld Frankrijk en Duitsland die pro-Nazi content verbannen waardoor Twitter-censuur noodzakelijk kan zijn. Deze week heeft Twitter voor het eerst een dergelijk Twitter-account geblokkeerd in Duitsland. In een tweet maakte Twitter bekend dat @hannoverticker in Duitsland niet meer zichtbaar is. Het account is in handen van een neonazigroepering Besseres Hannover.

De lokale overheid van Nedersaksen had Twitter in een brief verzocht het account per direct te blokkeren. De brief is van 25 september en geeft aan dat de organisatie verboden is en alle bedrijfsmiddelen in beslag zijn genomen in verband met met juridisch onderzoek. Hoewel de brief niet uitwijdt over de criminele activiteiten zou de groep volgens de media racistisch materiaal op scholen verspreid hebben en immigranten geweldadig hebben bedreigd.

Het lokaal blokkeren van Twitter-accounts stuitte na de aankondiging in januari meteen op de nodige kritiek. Volgens menig criticus is de vrijheid van mening niet per land verschillend terwijl Twitter dit standpunt wel in neemt. Er zou dan een Twitter zijn voor democratische landen en eentje voor de andere niet-democratische landen. Twitter zou deze vorm van censuur alleen toepassen om de dienst op te zetten in landen die de democratische principes niet zo nauw zouden nemen.

Twitter verdedigt de censuur met het argument dat ze deze macht alleen als reactie zal inzetten en blijvend het recht van de stem van het individu zal verdedigen. Alex Macgillivray zei in de tweet dat het hem speet content te moeten blokkeren maar dat ze het wel in een beperkte en op transparante manier doen.