Nieuws

Waarom naar Almere? Om het nieuwe kunstwerk van Daan Roosegaarde

18 oktober 2012 11:45

<p><strong>Het interactieve kunstwerk Marbles in Almere lokt interactie van de buurtbewoners uit en brengt ze zo in contact met elkaar.</strong></p>

Digitaal kunstenaar Daan Roosegaarde doet het niet enkel in musea en op designbeurzen. Studio Roosegaarde laat met zijn aatste werk zien dat interactieve technologie ook heel goed werkt met normale mensen, zoals de bewoners rondom het C. van Eesterenplein in de Bouwmeesterbuurt in Almere.

Een sfeerschets: een betonnen basketbalveld, op de ene hoek snackbar Lucky, aan het eind de Lidl en aan de zijkant sociale woningbouwhuizen in grijze betonnen rijen. Woningcorporatie Ymere schreef de prijsvraag 'Ontmoetingsplekken van de 21e eeuw' uit om de buurt te verbeteren. Dat ging over veiligheid en controle in de buurt. Bewoners en ondernemers hadden behoefte aan licht op het plein. En licht kwam er, met het kunstwerk Marbles van Studio Roosegaarde.

Marbles bestaat uit een aantal flinke keien, losjes verspreid over het plein. Als het donker wordt beginnen de translucente blokken te gloeien en te zoemen. In iedere kei zitten speakers, leds en lichtsensoren die de kei laten reageren op aanraking. Ook zijn ze aan elkaar gekoppeld zodat er een heel scala aan reacties vanuit de keien mogelijk is.

De oudere bewoners van de buurt vonden zo'n kunstwerk eerst maar niks. Hun hondjes bleken wel snel geïnteresseerd in de lichtgevende blokken, vertelt een medewerker van Roosegaarde. "Mensen worden als vanzelf door licht aangetrokken." Zo werkt Marbles letterlijk als een ontmoetingsplek en kan Daan Roosegaarde naast Digital design nu ook aan Social design op zijn kaartje zetten.