Nieuws

Spaceshuttle maakt laatste reis door straten Los Angeles

16 oktober 2012 11:11

<p><strong>Ruimteveer Endeavour is door de straten van Los Angeles naar zijn rustplaats vervoerd in het California Science Center.</strong></p><p></p>

Je ziet niet vaak een grote spaceshuttle door woonwijken rijden. Het overkwam inwoners van Los Angeles, die met duizenden de straat op waren getrokken om een glimp van het ruimteveer Endeavour op te vangen. The Atlantic maakte een knappe fotoserie van het surrealistische tafereel.

De spaceshuttle wordt aan het California Science Center geschonken als een gift van NASA. Gedurende de rit van twintig kilometer werd Endeavour door een carrier met 160 wielen vervoerd. Het ritje kostte 10 miljoen dollar. In het museum krijgt Endeavour een prominente plek en kunnen geïnteresseerden vanaf 30 oktober het iconische ruimtevoertuig met eigen ogen bezichtigen.

De Endeavour begon in 1992 aan zijn eerste vlucht en reisde in 2011 voor het laatst naar de ruimte. In totaal heeft het ruimteveer 299 dagen in de ruimte doorgebracht. NASA bracht vorig jaar nog een gave fotoserie uit van de Endaevour die aan het ISS gekoppeld is.

In dertig jaar zijn 135 spaceshuttlemissies volbracht. De laatste vlucht was vorig jaar juli met de Atlantis. Alle shuttles hebben een bestemming gekregen in musea verspreid over de VS. De Atlantis zal in Florida blijven, in het Kennedy Space Center.