Nieuws

Apple wil af van Samsung als leverancier

16 oktober 2012 08:31

<p><strong>Apple gaat de rol van Samsung als toeleverancier verder beperken.</strong></p><p></p>

De spanningen tussen Apple en Samsung hebben nu ook gevolgen voor de chipproductie. Samsung is op dit punt een belangrijke leverancier van Apple. Zo wordt de A6-chip in de IPhone 5 geproduceerd door Samsung. Maar de chip is volledig ontworpen door Apple, dat zo minder mogelijk van Samsungs diensten gebruik wenst te maken, blijkt nu.

"Apple heeft duidelijk gemaakt dat ze geen gebruik willen maken van technologie van een concurrent", zegt een Samsung-manager tegen de Korea Times. Apple wil de rol van de Koreanen voortaan zo klein mogelijk houden. Voorheen werkte Apple nog samen met Samsung aan de chipontwikkeling en het ontwerp van de A4 en A5. Het nieuwe beleid leidt er toe dat de volgende Apple-chip, de A7, mogelijk zal worden geproduceerd door de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Samsung was ook leverancier van werk- en opslaggeheugen en schermen, maar Apple lijkt ook van plan die onderdelen voortaan elders in te kopen. "Het lijkt erop dat Samsung zijn samenwerking met Apple waarmee miljarden dollar zijn gemoeid langzaamaan kwijtraakt", aldus een analist in hetzelfde artikel.

Intussen is een belangrijke chiparchitect bij Samsung vertrokken en bij Apple aan de slag gegaan, zo bleek vorige week. Dat ligt erg gevoelig, nadat Samsung in augustus door een Amerikaanse jury werd veroordeeld tot betalen van 1 miljard dollar schadevergoeding aan Apple wegens patentbreuk en kopiƫren van het ontwerp van de iPad. Die zaak kan nog leiden tot importverboden van Samsung-producten en mogelijk een nog hogere schadevergoeding, maar daar buigt de rechter zich later dit jaar over.