Nieuws

Google ontwikkelt malwarescanner voor Play Store app

15 oktober 2012 11:08

<p><strong>Google gaat binnenkort apps uit de Google Play Store automatisch scannen op malware. Wie dat echt niet wil, kan dat aangeven.</strong></p><p></p>

Nog niet zo heel lang geleden hoefde je alleen je computer te scannen op virussen, trojans, bots en andere narigheid. Malware heeft zich de laatste paar jaar echter ook verplaatst naar andere apparaten zoals smartphones en tablets, maar ook naar autoradio’s en televisies die eigenlijk ook computers zijn geworden. Apple’s iOS-apparaten zijn minder gevoelig voor malware omdat Apple alle apps eerst controleert voordat deze de App Store in mogen.

Google werkt gelukkig aan een malwarescanner voor de Play Store. Medewerkers van Android Police ontdekten namelijk in de code van de prerelease van de Google Play Store de kreet ‘App Check’. Volgens Android Police heeft App Check meerdere functies. Als eerste scant het al je apps op je Android-apparaat om te zien of de app iets doet wat hij niet mag, zonder dat je dat in de gaten hebt. De scanner checkt ook nieuwe installaties en blokkeert apps die malware bevatten.

De Android-liefhebber die het systeem ‘open’ wil laten en het advies van de scanner wil negeren kan dat aangeven. Android Police vond overigens ook iconen met ‘waarschuwingsbordjes met uitroeptekens' en een icoon met een schild die er op wijzen dat ze bij de malwarescanner horen. Wanneer Google de malware scanner in de Play Store app zal activeren, is niet duidelijk.