Nieuws

Anonymous laat Wikileaks en Julian Assange vallen

15 oktober 2012 09:18

<p><strong>Hackerscollectief Anonymous distantieert zich van Wikileaks vanwege een opdringerige donatiepagina en het ego van Julian Assange.</strong></p><p></p>

Na twee jaar komt er een einde aan de vermeende samenwerking tussen Anonymous en Wikileaks. Het hackerscollectief steunde de gedachte achter en acties van het initiatief van Julian Assange en maakte via Wikileaks ook informatie openbaar, zoals het Yahoo-account van Sarah Palin en gevoelige informatie van beveiligingsbedrijf HBGary. Anonymous riep met Operation Payback zelfs nog op om de bedrijven die Wikileaks tegenwerkten plat te leggen.

Die samenwerking is voortaan verleden tijd, want Anonymous heeft flinke kritiek op Wikileaks geuit. "De focus van Wikileaks ligt niet meer bij het onthullen van belangrijke informatie, maar bij Julian Assange. Maar Wikileaks draait niet alleen om hem. Wij hoeven niet te weten dat hij met Lady Gaga dineert. Daarnaast keuren wij het gebruik van een opdringerige donatiebanner, die je alleen weg kunt klikken als je doneert, af. We snappen dat Wikileaks van donaties leeft en het is prima om hier met een onopvallende manier om te vragen, maar niet met een dergelijke banner", aldus een woordvoerder van Anonymous.

Het hackerscollectief is ook kwaad op Wikileaks vanwege de arrestaties van veertien Anonymous-leden die de website van informatie voorzagen en 'verdedigden'. Deze hackers hangt vijftien jaar celstraf boven het hoofd, terwijl huidige medewerkers van Wikileaks - die toch veel meer bij de website en lekken betrokken zijn - juist niet worden opgepakt. Volgens het hackerscollectief draaien hun leden op voor de gevolgen en pronk Wikileaks met de door hun aangeleverde data.

Anonymous laat wel via Twitter weten het doel van Wikileaks nog steeds te steunen: "We hebben absoluut geen ruzie en keuren alle maatregelen tegen Wikileaks af, maar hopelijk krijgen ze snel de juiste focus terug."