Nieuws

Geen Anonymous-aanval op Nederlandse sites

13 oktober 2012 10:18

<p><strong>Sites van onder meer Nederlandse providers zijn zaterdag niet aangevallen. Een zogenaamde bedreiging door actiegroep Anonymous bleek loos alarm.</strong></p><p></p>

De Nederlandes internetaanbieders zijn bedreigd met aanvallen op hun websites in een YouTube-filmpje door iemand die zegt te opereren namens online actiegroep Anonymous. De bedrijven nemen de dreiging serieus, zeiden ze vrijdag tegen Nu.nl. In een reactie stelde KPN: "KPN is alert op dit soort meldingen en heeft daarom vanuit de verschillende disciplines maatregelen genomen. Details over de maatregelen verstrekt KPN niet, om zo optimaal mogelijk te kunnen opereren." Ook Ziggo, UPC en Tele2 namen maatregelen.

De video verscheen deze week op YouTube. Er wordt aangekondigd dat diverse providers zaterdag 13 oktober het doelwit zullen zijn van een hackaanval. Reden voor de dreiging is dat de Nederlandes providers, op last van de rechter, The Pirate Bay blokkeren.

Op Pastebin staat de hele lijst van sites die Anonymous zou willen aanvallen. Ook online piraterijbestrijder Stichting Brein wordt genoemd als doelwit. Daarnaast staan de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het Ministerie van Defensie op de lijst van sites 'die de wraak van Anonymous kunnen verwachten'. In Zweden zijn vorige week ook denial-of-service-annvallen op overheidssites uitgevoerd.

Maar in Nederland bleek het zaterdag loos alarm. De bedreigde sites zijn niet offline gegaan. Volgens de High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten was het filmpje het werk van één individu.

Update: Een 16-jarige jongen heeft inmiddels aan de politie bekend het filmpje te hebben gemaakt.