Nieuws

Augmented reality tussen kunst en kitsch

14 oktober 2012 09:11

<p><strong>Door een smartphone op een schilderij te richten, laat de app ARART kleine verhaaltjes zien.</strong></p>

Augmented Reality (AR) is niet meer nieuw en gaat gelukkig stukken verder dan dansende gifplaatjes op de keukentafel waarmee het begon. Zo ook dit project ARART. Drie Japanners hebben een applicatie ontwikkeld die kunstwerken tot leven brengt. Het Meisje met de Parel van Vermeer kijkt je aan via je beeldscherm en lacht een beetje. De Zonnebloemen van Van Gogh gaan steeds treuriger hangen. De Japanse kunstenaar Masayuki Akamatsu maakte zelfs speciaal voor de app acht schilderijen die verschillende AR-onderdelen bevatten.

Natuurlijk is het een beetje kitsch, met openklappende bloemen en een knipogende Mona Lisa, maar de mannen hebben grote plannen met de applicatie. In de video is ook te zien hoe cd's en platen ronddraaien in de 'versterkte realiteit' en hoe tekeningen in het boek Alice in Wonderland een animatiefilmpje worden.

Op dit moment wordt de kunst getoond in de Japanse stad Sapporo. De applicatie is nog niet in Nederland beschikbaar en het is slecht aangegeven welke objecten geschikt zijn om in de AR-wereld tot leven te brengen. Straks met onze smartphone door de musea?