Nieuws

Bookeen biedt ook een ereader met verlichting

12 oktober 2012 09:27

<p><strong>Het Franse Bookeen komt na Amazon en Kobo ook met een e-reader met achtergrondverlichting voor prettiger lezen in het donker.</strong></p>

De Cybook Odyssey HD Frontlight van de Franse fabrikant Bookeen is een 6-inch ereader voorzien van een randverlichting, waardoor je er ook goed in het donker mee kan lezen. Dat is met de huidige eInk-schermen in ereaders een probleem, omdat die geen achtergrondverlichting hebben. De hoeveelheid licht is voor de gebruiker zelf instellen.

De resolutie van de nieuwe e-reader is toegenomen naar 1024 bij 768 pixels, waarmee de pixeldichtheid 60 procent meer is dan in de huidige generatie ereaders. Het nieuwe Bookeen-apparaat beschikt over wifi en nieuwe software, die onder meer beter omgaat met het tonen van pdf's.

De Odyssey HD verschijnt in november en zou 129 euro gaan kosten. De e-reader gaat de strijd aan met de Kobo Glo, die over enkele weken in Nederland te koop is. Die e-reader kost ook 130 euro en heeft een vergelijkbaar scherm met verlichting. De sterkte van het licht is met een schuifregelaar in de software aan te passen, zo bleek vorige week tijdens een eerste preview van de nieuwe Kobo-apparaten in Amsterdam.

Een andere concurrent is Amazons nieuwe Kindle Paperwhite, die zo populair is dat hij in de VS een levertijd van 4 tot 6 weken heeft. Amazon zou binnenkort ook in Nederland starten, maar nog onduidelijk is wanneer dat precies gebeurt en welke Kindle-apparaten er dan hier te koop zullen zijn.