Nieuws

De Nieuwe Pers start met crowdfunding voor voortbestaan

11 oktober 2012 14:53

<p><strong>De digitale opvolger van de krant De Pers hoopt onder meer via crowdfunding het hoofd boven water te houden.</strong></p><p></p>

Na het einde van De Pers kwam een initiatief op gang voor een digitale opvolger van het gratis dagblad. Lezers zouden daarvoor echter moeten gaan betalen. De financiering van de doorstart kwam maar moeizaam op gang, waardoor de lancering van de nieuwe digitale krant vertraging opliep. Maar De Nieuwe Pers komt er nu toch, vanaf januari 2013.

Het geld moet onder meer komen van crowdfunding. Via de site OnePlanetCrowd.nl, een soort Nederlandse Kickstarter, hoopt De Nieuwe Pers geld in te zamelen. Voor 500 euro kan je een week meelopen als hoofdredacteur bij de digitale krant. Een half jaar toegang tot de site kost 25 euro. Voor 100 euro krijg je dagelijks een vermelding onder het kopje 'mede mogelijk gemaakt door'.

Een groot deel van de financiering betalen hoofdredacteur Jan-Jaap Heij en mede-eigenaar Ben Rogmans uit eigen zak. De krant verschijnt in eerste instantie alleen als app voor tablets en smartphones en de eerste officiƫle dag is 31 januari 2013. Een deel van de journalisten van De Pers heeft inmiddels al bij andere media onderdak gevonden.

De Nieuwe Pers noemt zichzelf op zijn nieuwe site 'veruit de groenste krant van Nederland'. "We willen een krant zijn die goed is voor onze omgeving, niet een waar de omgeving last van heeft. We werken daarbij onder meer samen met het magazine OneWorld." De digitale krant laat lezers zich ook abonneren op hun favoriete journalisten. "Dat stelt journalisten ook in de toekomst in staat onafhankelijk en kritisch te blijven, en toch een bestaan op te bouwen in een tijd dat uitgevers steeds minder betalen."