Nieuws

Oyster wil de Spotify voor ebooks worden

11 oktober 2012 13:24

<p class="p1"><strong>De startup Oyster brengt het Spotify-abonneemodel naar ebooks. Maar er zijn meer diensten die dat proberen.</strong></p><p></p>

De New Yorkse startup Oyster heeft deze week 3 miljoen dollar aan investering opgehaald. Het bedrijfje wil uitgroeien tot een boekendienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt ebooks kan lezen, net zoals je bij Spotify voor een vast maandbedrag onbeperkt muziek mag streamen.

Oyster werkt aan een mobile app voor het lezen van de ebooks, die lezers ook suggesties geeft op basis van hun leesgedrag. Oysters catalogus moet zowel bestsellers als klassiekers gaan bevatten, fictie en non-fictie. De startup wil met de uitgevers samenwerken. Het bedrijf is deze zomer opgericht door onder meer ex-medewerkers van Google, Microsoft en Apple. Wanneer de app lanceert en hoeveel een abonnement gaat kosten is nog onbekend.

Het idee is op zich niet nieuw. Zo is het Spaanse 24symbols al gestart met een beperkt Engelstalige boekaanbod voor 9 dollar per maand, of 60 dollar per jaar. Ook het Nederlandse Yindo heeft een ‘all you can read’-abonnement voor digitale boeken, voornamelijk non-fictie en een zeer klein assortiment. Verder is er audiobookvariant in de vorm van Bardowl en voor digitale tijdschriften is er in de VS Next-issue. Geen van die diensten bereikt momenteel een groot publiek.

Een van de grote concurrenten van Oyster in de VS is Amazon dat met zijn 'lending library' de betalende Amazon Prime-klanten ook één boek per maand laat lenen. Het Centraal Boekhuis maakt het voor Nederlandse uitgevers dit najaar ook mogelijk om ebooks te laten uitlenen, onder meer door bibliotheken.