Nieuws

Sprong vanaf de rand van het heelal om 14.30 live te volgen

9 oktober 2012 13:55

<p><strong>Skydiver Felix Baumgartner springt vandaag vanaf ruim 36 kilometer hoogte naar beneden en wil door de geluidsbarrière heen.</strong></p><p></p>

'Fearless' Felix Baumgartner gaat vandaag om half drie precies op 36.600 meter uit het mandje van een heliumballon springen. Eigenlijk zou de sprong gisteren al plaatsvinden, maar toen waaide het te hard. Vandaag gaat Fearless Felix de sprong wagen waar hij zich in maart al op voorbereidde door vanaf 21 kilometer hoogte naar beneden te donderen.

Met de sprong boven de woestijn van New Mexico wil Baumgartner verschillende records breken, waaronder die van hoogste sprong ooit. Die staat nu nog op naam van US Air Force Colonel Joseph Kittinger, die in 1960 vanaf ruim 31 kilometer naar beneden sprong. Kittinger zit in het team dat Fearless Felix tot zijn sprong begeleidt. Felix is van plan zich in het vacuüm vlak voor de ruimte te laten vallen, wat salto’s te doen en vervolgens snelheid te maken.

Met een topsnelheid van ruim 1100 kilometer per uur wil Felix als eerste mens zonder voertuig door de geluidsbarrière heen knallen. Dit gebeurt naar verwachting op ongeveer 31 kilometer hoogte, waarna Baumgartner ongeveer 20 seconden supersonisch blijft. Ondanks die duizelingwekkende snelheid duurt het toch vijf en een halve minuut voordat Fearless Felix zijn parachute opent. De live-uitzending is vanaf ongeveer half drie te volgen door de drie camera’s die in Baumgartners speciale pak zijn gebouwd.

Update: De sprong is door weersomstandigheden verlaat tot minstens 14:00 uur GMT, dat is 16:00 Nederlandse tijd. De sprong is ondanks alle voorzorg nog steeds ontzettend risicolvol.