Nieuws

Een boek lenen doe je bij de boekenberg

9 oktober 2012 13:53

<p><strong>In Spijkenisse staat een boekenberg. Het lijkt een kinderrijmpje, maar het is de naam van de nieuwe bibliotheek.</strong></p><p></p>

Op de markt van Spijkenisse verrees een piramide van glas. Dat duurde wel tien jaar, maar nu is ‘ie klaar en vorige week is het gebouw officieel geopend. Van de verschillende functies die het gebouw vervult, is de bibliotheek het meest prominent. Die heeft de vorm van een vijf verdiepingen tellende boekentoren.

Onder de glazen kap zijn verschillende terrassen gebouwd, verbonden met trappen. Een pad van 480 meter loopt langs de boekenkasten naar de top waar het café zit, met uitzicht over de stad. De kasten zijn vervaardigd uit recyclet landbouwplastic, een referentie naar het agrarische verleden van de regio. Net zoals het uiterlijk van het gebouw, dat met lage bakstenen muren en een groot overhangend dak doet denken aan een Hollandse boerderij.

Het open karakter geeft het idee dat je je in buitenlucht bevindt, een innovatief klimaatsysteem houdt het gebouw aangenaam in de winter en zomer. Volgens architectenbureau MVRDV dat de bieb ontwierp, heeft het invallende zonlicht geen effect op de gemiddelde levensduur van vier jaar van een leenboek.

De bibliotheek is een ruimtelijke advertentie om meer mensen aan het lezen te krijgen. De bouw van de bieb was zo bewerkelijk dat deze zelf ook een boek verdient. Dat verschijnt later dit jaar bij NAi/010 uitgevers.