Nieuws

Dislike: Facebook leest je privéberichten mee

8 oktober 2012 15:21

<p><strong>Facebook scant je privéberichten op links om meer likes voor de betreffende website te genereren.</strong></p>

Facebook weet veel van je. Die informatie gebruiken ze om nieuwe vrienden voor te stellen en vooral om advertenties aan je te koppelen. Door een onderzoek (video bevat lichtelijk NSFW-materiaal) van de Poolse startup Killswitch.me, waar je zonder obstakels je sociale media-profielen kunt verwijderen, wordt duidelijk dat Facebook ook je privéberichten op links scant om de betreffende website een like te geven. Dit bevestigt Facebook, die zich van geen kwaad bewust is. Het enige waar de sociale website zich voor excuseert, is dat een link in een privébericht voor twee likes telt in plaats van één.

"We hebben een bug gevonden in onze sociale plugins waar de like-teller met twee wordt verhoogd wanneer een link in een privébericht voorkomt. Ter verduidelijking: dit heeft alleen effect op de sociale plugin op de betreffende website en niet op je eigen likes of timeline. De bug is inmiddels opgelost", aldus Facebook. De website meldt dat de Deverloper Portal duidelijk aangeeft dat de like-knop ook links in privéberichten bijhoudt. Dit staat echter helemaal onderaan en zal bij menig Facebook-gebruiker niet bekend zijn waardoor je links uitwisselt in een privébericht die je misschien geen like wilt geven.

Volgens Facebook is het scannen van je privéberichten heel normaal, want de links moeten gedecteerd worden om een voorbeeld van de betreffende website te laten zien en om er zeker van te zijn dat je geen spammer bent. "Facebook gaat pagina's niet automatisch liken op basis van waar de gebruiker over praat. Wanneer de Facebook-teller op een website omhoog gaat, wordt er geen informatie over de gebruiker uitgewisseld", aldus de website. We geloven Facebook maar op zijn blauwe, ehm, logo.