Nieuws

Tv-tips voor deze herfst

8 oktober 2012 12:57

<p><strong>Het is herfst en dat betekent maar een ding: onze favoriete series gaan weer van start, net als een paar boeiende nieuwkomers.</strong></p>

Revolution moet de grote nieuwe Amerikaanse serie van dit seizoen worden. Het post-apocalyptische verhaal komt uit het productiehuis van JJ Abrams (Lost, Fringe) en is van de hand van Eric Kripke die eerder Supernatural maakte. De eerste aflevering zet razendsnel de toon: in het heden valt op aarde plots de stroom uit. We merken direct dat dit niet zomaar een stroomstoring is; er zit meer achter. Dan springen we 15 jaar de toekomst in, de wereld is zonder stroom vervallen in een puinhoop. Militia regeren en zoeken in het geniep naar degene die meer weet over de stroomuitval. Wie die terug aan kan zetten, heeft immers de heerschappij in handen. Dit spannende moderne cowboys- en indianenverhaal vol mysterie en een klein beetje maatschappijkritiek is nu in de VS op tv.

Meer mysterie in 666 Park Avenue. We volgen een koppel dat samen het luxe appartementencomplex The Drake gaat beheren. De eigenaar van het gebouw wordt gespeeld door Terry O'Quinn, die we nog kennen als John Locke uit Lost. Hij speelt hier op dezelfde ondoorgrondelijke manier, al schemert kwaadaardigheid al snel door. Bewoners van het gebouw zondigen allemaal op een bepaalde manier en het personage van O'Quinn maakt daar graag misbruik van. Hij geeft ze wat ze verlangen, maar wil daar wel wat voor terug. Ontsnappen is dan al te laat: eenmaal binnen laat The Drake niemand meer gaan. De eerste twee afleveringen zijn inmiddels uitgezonden.

Net toen je je begon af te vragen of de rek er in Dexter na zes seizoenen niet uit begon te raken, verraste de serie met een enorme cliffhanger. Negen maanden later gaan we verder waar we gebleven waren. Ondertussen weten we dat dit het voorlaatste seizoen van de serie is; de makers hebben onthuld dat het achtste seizoen het laatste is en ze al weten hoe het verhaal afloopt. Al met al blijft het knap hoe de in wezen zwaar gestoorde Dexter blijft charmeren en boeien. Het zevende seizoen begon vorige week.

Volkomen terecht won Homeland vorige maand de Emmy voor beste dramaserie. Het eerste seizoen was de zoektocht van CIA-agente Claire Danes tot op het allerlaatste moment bloedstollend spannend. Was marinier Damien Lewis nu wel of niet gehersenspoeld tot terrorist na jaren vermissing in Irak? En zat het ├╝berhaupt wel zo simpel in elkaar? Het personage van Danes blijkt psychisch minstens net zo gebroken als de getormenteerde marinier. De zaak maakt haar gek, ze raakt te betrokken en wanneer Lewis uiteindelijk toch zijn ware gezicht laat zien, is Danes van gekkigheid aan het ziekenhuisbed gekluisterd. Sinds vorige week weer van start gegaan in de VS.

Nieuwkomer van een andere orde is Arrow. Na jaren succes op het witte doek is de superheld ook weer terug op tv. In Arrow volgen we een held uit de DC Comics stal: Green Arrow. Zoals al langer de trend is, heeft Arrow ook een meer realistische insteek. We volgen miljardair Oliver Queen die na jaren vermissing op een mysterieus eiland (ik kan er niks aan doen) veranderd is. Hij traint in het geheim en gaat het kwaad te lijf. De eerste aflevering wordt woensdag in de VS uitgezonden, de makers hebben laten weten dat er ook andere personages uit het DC-universum langskomen.

Op de BBC doet Sherlock, de eigentijdse versie van Sherlock Holmes, het goed. Dat willen wij ook, moeten de makers van Elementary in de VS gedacht hebben. In deze versie wordt Holmes gespeeld door Jonny Lee Miller, die we nog kennen als slechterik Jordan Chase uit Dexter. Maar het is deze keer Watson die hoge ogen gooit in de verschijning van Lucy Liu. De eerste aflevering ziet er niet verkeerd uit en heeft de snelheid, slimheid en snedige humor die zo onlosmakelijk met Holmes verbonden is. Maar of Elementary blijft boeien na twee recente Sherlock-films, een Britse serie en het zwaar op Sherlock geïnspireerde House, is maar de vraag.