Nieuws

Wat is er bekend over de iPad Mini?

7 oktober 2012 09:41

<p><strong>De aankondiging van de iPad Mini lijkt aanstaande. Wat is er wel en niet bekend over de kleinere tablet?</strong></p><p></p>

Apple lijkt binnenkort toch te komen met een kleinere versie van de iPad. Steve Jobs was daar jarenlang tegen, maar draaide vlak voor zijn overlijden bij. De stroom geruchten over het toestel neemt de laatste weken toe. De massaproductie van de nieuwe iPad zou inmiddels al zijn begonnen.

Het vaakst genoemd wordt dat de iPad Mini - die naam is nog niet officieel natuurlijk - een 7,85 inch scherm krijgt. De huidige iPad heeft een 9,7 inch scherm. Met dit formaat is de iPad Mini wel duidelijk groter dan de Nexus 7 of de Kindle Fire die schermen met een 7 inch diagonaal hebben. Dit betekent dat de nieuwe iPad 40 procent meer schermruimte heeft.

De iPad Mini heeft mogelijk dezelfde resolutie als de originele iPad: 1024x768. Het apparaat zal alle bestaande iPad-apps ondersteunen. Apple kennende zal het bedrijf de tablet zo dun en licht mogelijk maken.

Naar de andere specificaties is het gissen. Over de processor bijvoorbeeld heerst nog onduidelijkheid. Hij zou mogelijk dezelfde A5-chip hebben als in de iPad 2. Maar intussen dook ook een nieuwe onbekende iPad met een nieuwe A6-chip op in statistieken van webbezoeken. Volgens MacRumors zou dit echter niet de iPad Mini zijn, maar een ander model dat Apple aan het testen is. Mogelijk maakt Apple ook een goedkoop model met maar 8 gb in plaats van 16 gb interne opslagruimte.

De iPad Mini zou net als de iPhone 5 werken met een kleinere nano-sim. Een 4G-editie is zeker een mogelijkheid. Logisch is dat hij dezelfde Lightning-connector heeft als de iPhone 5 en nieuwe iPods. Uiteraard draait de nieuwe tablet op iOS 6.

De productie van de iPad Mini is volgens een analist wat trager op gang gekomen dan verwacht, waardoor Apple de introductie iets heeft moeten uitstellen. Vooral de eerste maand zal de voorraad weer krap zijn. Desalniettemin is de verwachting dat Apple dit jaar nog 5 tot 7 miljoen exemplaren kan verkopen.

De productieproblemen zouden zijn veroorzaakt door de geanodiseerde aluminium unibody in de zwarte versie die lastiger te maken zou zijn. Die behuizing wordt volgens Digitimes geproduceerd door Foxconn, Catcher en Ri-Teng en die bedrijven zouden momenteel nog te lage aantallen leveren.

Met de prijs zal Apple waarschijnlijk niet lager gaan zitten dan de concurrentie. Google en Amazon verkopen hun 7 inch tablets rond of zelfs onder de kostprijs voor 200 dollar. Apple kiest dat bedrijfsmodel eigenlijk nooit en zal meer winst willen maken op de hardware zelf. Daardoor lijkt een prijs rond 300 dollar aannemelijker. De aankondiging zou nog deze maand plaatsvinden, naar verluidt op 17 oktober, en de introductie volgt dan enkele weken later, waarschijnlijk begin november.