Nieuws

Gordijnen geven een gebouw een tweede leven

7 oktober 2012 15:16

<p><strong>Nieuwe architectuur is gemaakt van stof, lijkt het Nederlands paviljoen op de architectuur biënnale in Venetië te zeggen.</strong></p><p></p>

Tijdens iedere Architectuur Biënnale in Venetië is het Nederlands paviljoen de plek waar wij de wereld laten zien wat volgens ons de stand en toekomst van architectuur is. Het door Gerrit Rietveld in 1953 ontworpen gebouw is nog iedere twee jaar de perfecte huls voor dergelijke tentoonstelling. Die flexibiliteit in architectuur past perfect bij de boodschap die de ontwerpster van de tentoonstelling deze keer wil vertellen.

Re-set, new wings for architecture is de naam van de inzending van deze Biennale. Daarmee reageert het bureau Inside Outside van Petra Blaisse op de leegstand van gebouwen in Nederland. Dat doet ze door te laten zien dat je met simpele middelen kunt veranderen hoe je een ruimte ervaart. Met een gordijn dat aangedreven door een motortje door het paviljoen beweegt, laat Blaisse zien dat een gebouw over de mogelijkheid beschikt een nieuw leven te beginnen.

Petra Blaisse en haar bureau Inside Outside zijn onlosmakelijk verbonden met textiel. Zo is ook het enorme wandkleed dat de historie van de bodem van het net geopende Stedelijk Museum verbeeldt door haar gemaakt. Blaisse heeft een zodanige staat van dienst dat ze is opgenomen in de Dutch Profiles, waarin Nederlandse ontwerpiconen hun werk en werkplaats laten zien. De Biennale is nog tot 25 november open.